E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20597
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Zemes robežu strīdi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūlijā, 2020
Nikita

Mērnieks samērīja manu zemesgabalu un konstatēja, ka žogs jāpārnes uz kaimiņa pusi (uz 5,5–6 m). No sertificētā mērnieka esmu saņēmis zemes robežu plānu un topogrāfiju, tas viss ir saskaņots ar visām valsts institūcijām, bet kaimiņš mērījumiem nepiekrīt un žogu un savas būves uz man piederošās teritorijas neatbrīvo. Ko darīt šādā situācijā?

A
atbild:
20. jūlijā, 2020

Zemes robežu uzmērīšanas kārtību nosaka Ministru kabineta 2011. gada 27. decembra noteikumi Nr. 1019 “Zemes kadastrālās uzmērīšanas noteikumi”, kuru 68. pants nosaka: ja ierādītajām (ar grafiskām metodēm noteiktajām) zemes vienībām zemes robežu plāni ir savstarpēji atbilstīgi, bet apvidū ierosinātājs un pierobežnieks atzīst un norāda uz apvidū esošajām robežām, kuras neatbilst šo noteikumu 50.2. apakšpunktā minētajām prasībām, mērnieks sagatavo robežas neatbilstības novēršanas aktu.

Minēto noteikumu 71. pants nosaka: ja pierobežnieka izteiktie iebildumi pret robežas izvietojumu apvidū var būt pamatoti, mērnieks zemes kadastrālās uzmērīšanas darbus pārtrauc un nekavējoties sagatavo darba pārtraukšanas aktu. Noteikumu 73. pants nosaka: ja mērnieks atzīst pierobežnieka iebildumus par pamatotiem, viņš atkārtoti apseko robežu.

74. pants nosaka: ja mērnieks atzīst iebildumus par nepamatotiem un pierobežnieks nepiekrīt mērnieka atzinumam, pierobežniekam ir tiesības robežas apsekošanai pieaicināt citu mērnieku. Par cita mērnieka pieaicināšanu un zemes kadastrālās uzmērīšanas darbu uzsākšanu pierobežnieks, skaitot no šo noteikumu 72. punktā minētā atzinuma nodošanas pastā, informē 15 kalendāra dienu laikā un 60 kalendāra dienu laikā iesniedz cita mērnieka atzinumu par veiktajiem darbiem.

Savukārt noteikumu 76. pants nosaka: ja pierobežnieka iesniegtais cita mērnieka atzinums ir pretrunā ar mērnieka atzinumu, jautājumu par robežu izvietojumu apvidū risina civiltiesiskajā kārtībā.

Saskaņā ar likuma “Par zemes reformas pabeigšanu lauku apvidos” 15. panta 2. daļu tiesa izskata zemes robežu strīdu starp personām par zemes vienībām, ja šīs zemes vienības ir ierakstītas zemesgrāmatā.

Tādējādi jums saskaņā ar Ministru kabineta 2011. gada 27. decembra noteikumu Nr. 1019 “Zemes kadastrālās uzmērīšanas noteikumi” 273.5. punktu ir jāvēršas tiesā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas