E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20502
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Par nepamatotu iebraukšanu pretējā virziena joslā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2020
Dzintars Liepiņš

Labdien! Ceļu satiksmes likuma 53. pantā ir neskaidrs administratīvās atbildības punkts. Vai var lūgt jurista skaidrojumu par šī punkta piemērošanu? Ceļu satiksmes likuma 53. panta 11. apakšpunkts: par nepamatotu iebraukšanu pretējā virziena joslā vai nepamatotu nobraukšanu no brauktuves, tā apdraudot satiksmes drošību, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu velosipēda vadītājam no divām līdz sešām naudas soda vienībām, bet cita transportlīdzekļa vadītājam – brīdinājumu vai naudas sodu no piecām līdz divdesmit astoņām naudas soda vienībām. Kas ir nepamatota nobraukšana no brauktuves? Kā tā izpaužas? Un kā velosipēds var nepamatoti nobraukt no brauktuves, tādējādi apdraudot satiksmes drošību? Kā tas ir iespējams? Ja jau velosipēdistam ir paredzēts sods par nepamatotu nobraukšanu no brauktuves, tad acīmredzot ir bijuši precedenti. Es nevaru saprast, kas ir jāizdara, lai, piemēram, ar velosipēdu nobraucot no brauktuves, tiktu radīta bīstamība satiksmes drošībai. Paldies!

A
atbild:
30. jūlijā, 2020
Valsts policija
Līna Kaļķe, Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste

Ceļu satiksmes likuma (CSL) 53. panta vienpadsmitā daļa noteic, ka par nepamatotu iebraukšanu pretējā virziena joslā vai nepamatotu nobraukšanu no brauktuves, tā apdraudot satiksmes drošību, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu velosipēda vadītājam no divām līdz sešām naudas soda vienībām (10–30 eiro), bet cita transportlīdzekļa vadītājam piemēro brīdinājumu vai naudas sodu no piecām līdz divdesmit astoņām naudas soda vienībām (25–140 eiro).

Ceļu satiksmes noteikumi (CSN) jēdzienu brauktuve definē, ka tā ir ceļa daļa, kas paredzēta transportlīdzekļu braukšanai. Ceļam var būt vairākas brauktuves, kuras norobežotas ar sadalošām joslām vai barjerām.

Savukārt CSL 19. panta trešā daļa noteic, ka ceļu satiksmes dalībniekiem un citām personām jārīkojas tā, lai neradītu satiksmei bīstamas vai satiksmi traucējošas situācijas un nenodarītu zaudējumus.

Ņemot vērā iepriekš minēto, nepamatota nobraukšana no brauktuves ir visi tie gadījumi, kad transportlīdzekļa vadītājs, arī velosipēda vadītājs, kāda iemesla dēļ, piedaloties ceļu satiksmē, novērš savu uzmanību no braukšanas, piemēram, skatās viedierīcēs, klausās mūziku austiņās vai izvēlas nepiemērotu braukšanas ātrumu, tādēļ nobrauc no brauktuves un nodara materiālu kaitējumu trešās personas mantai, piemēram, sabojā ceļa zīmi, iebrauc žogā, iebrauc stāvošā transportlīdzeklī u. tml.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas