E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20340
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
11
2
11

Īres maksa, telpu noma un nodokļi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūnijā, 2020
Roberts

Labdien! Man (privātpersonai) pieder nekustamais īpašums – zeme –, kuru iznomāju uzņēmumam, kas ir PVN maksātājs. Tā kā ieņēmumi pietuvojās 40 000 eiro, nācās reģistrēties kā PVN maksātājam. Tagad vēlos arī iegādāties dzīvokli un iznomāt privātpersonai. Vai man no nomnieka jāprasa nomas maksa + PVN, jo esmu kļuvis par PVN maksātāju?

A
atbild:
11. jūnijā, 2020
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Īres maksu neapliek ar pievienotās vērtības nodokli (turpmāk – PVN), ja dzīvoklis ir izīrēts īrniekam likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 4. panta otrās daļas izpratnē. Proti, īres līgums noslēgts ar fizisku personu (iedzīvotāju), kas Latvijas Republikā dzīvo pastāvīgi vai ir saņēmusi uzturēšanās atļauju likumā noteiktajā kārtībā.

Līdz ar to, ja reģistrēts nodokļa maksātājs noslēdz līgumu ar fizisku personu (iedzīvotāju), kas Latvijas Republikā dzīvo pastāvīgi vai ir saņēmusi uzturēšanās atļauju likumā noteiktajā kārtībā, par dzīvojamo telpu izīrēšanu un īrnieks šīs telpas neizmanto savas saimnieciskās darbības veikšanai, bet tikai kā dzīvojamo platību, tad dzīvojamo telpu īres pakalpojumu neapliek ar PVN. Reģistrētam nodokļa maksātājam, izrakstot nodokļa rēķinu par dzīvojamo telpu īri, PVN nav jānorāda.

Savukārt, ja reģistrēts nodokļa maksātājs noslēdz līgumu ar fizisku personu (iedzīvotāju), kas Latvijas Republikā dzīvo pastāvīgi vai ir saņēmusi uzturēšanās atļauju likumā noteiktajā kārtībā, un fiziskā perona šo telpu (dzīvokli) izmantos savas saimnieciskās darbības veikšanai, tad pēc darījuma ekonomiskās būtības tā būs telpu noma, un nomas pakalpojuma sniegšana ir ar PVN apliekams darījums, kam piemērojama PVN standartlikme 21% apmērā.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas