E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20263
Lasīšanai: 2 minūtes

Apdrošināšanas iemaksu alga, no kuras veiktas sociālās iemaksas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūnijā, 2020
Ineta

Labdien! Gribētu zināt, vai atvaļinājuma pabalsts un prēmija tiek ņemta vērā, aprēķinot maternitātes pabalstu un vēlāk māmiņu algu? No kura brīža bruto ieņēmumus skatās, ja dekrētā aizeju šī gada novembrī? Paldies!

A
atbild:
08. jūnijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu aprēķina 80% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā tiek piešķirts grūtniecības atvaļinājums. Ja grūtniecības atvaļinājums sākas novembrī, pabalsta aprēķinam neņems vērā novembra, oktobra un septembra algu. Iemaksu algu noteiks periodā no 2019. gada septembra līdz 2020. gada augustam.

Apdrošināšanas iemaksu alga ir ienākumi, no kuriem saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanuveiktas valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas. Darba ņēmējam tā ir darbiniekam regulāri izmaksājamā atlīdzība par darbu, kura ietver darba algu un normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktās piemaksas, kā arī prēmijas un jebkuru cita veida atlīdzību saistībā ar darbu.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 270 “Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība” 8. punkts noteic, ka, aprēķinot vidējo apdrošināšanas iemaksu algu, iemaksu algu summā ieskaita algotā darbā aprēķinātās apdrošināšanas iemaksu algas summas, izņemot piemaksas, prēmijas, pabalstus un cita veida atlīdzību, ko darba devējs saskaņā ar darba koplīgumā vai darba līgumā noteikto personai izmaksājis pārejošas darbnespējas laikā vai laikā, kad persona ir bijusi grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā, bērna kopšanas atvaļinājumā vai atvaļinājumā bez darba samaksas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas