E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19867
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Pašaudzētu dārzeņu pārdevējam nav jābūt zemes īpašniekam

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. aprīlī, 2020
Iluta

Labdien! Es vasarā vēlos tirgot pašu audzētos dārzeņus un ogas, arī meža veltes. Vai līdz 3000 eiro man nav jāmaksā nodokļi, bet ir jāpierāda, ka man pieder zeme? Bet, ja zeme pieder vecākiem, vai man jāslēdz kāds nomas līgums? Vai arī, ja zeme pieder vīram, bet es audzēju un pārdodu dārzeņus?

A
atbild:
16. aprīlī, 2020

Ja personas ienākumi no dažādu savvaļas velšu pārdošanas kopā ar ienākumiem no lauksaimnieciskās ražošanas un lauku tūrisma pakalpojumu sniegšanas gada laikā nepārsniedz 3000 eiro, šīs personas var nereģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā saimnieciskās darbības veicējas, tām nav jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis no gūtā ienākuma un tirdzniecībā tām arī nav jāizmanto kases aparāts.

Minētie nosacījumi attiecas uz tām fiziskajām personām, kuras gūst ienākumus no šādām darbībām: sēņošanas, ogošanas vai savvaļas ārstniecības augu un ziedu vākšanas un pārdošanas; ienākumiem no lauksaimnieciskās ražošanas un lauku tūrisma pakalpojumu sniegšanas; ienākumiem no nemedījamās sugas indivīda – parka vīngliemezis (Helix pomatia) – ieguves.

Tomēr šīm personām ir jāveic uzskaite par gūtajiem ienākumiem. Tas nepieciešams, jo gadījumā, kad kopējie ienākumi no minētajām darbībām tomēr pārsniedz 3000 eiro gadā un tirdzniecību vēl plānots turpināt, tad personai piecu darba dienu laikā jāreģistrējas VID kā saimnieciskās darbības veicējai, jāinformē VID par to, kā tiks kārtota grāmatvedības uzskaite (vienkāršā vai divkāršā ieraksta sistēmā), un turpmāk obligāti jāiesniedz gada ienākumu deklarācija.

Nodokļu normatīvie akti neparedz obligātu prasību slēgt nomas līgumus par zemi, uz kuras tiek izaudzēti, piemēram, dārzeņi.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas