E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19710
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Akcīzes preču ievešana ES teritorijā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2020
Mairis

Kādi ir noteikumi vīna importam no Eiropas Savienības un citām valstīm (Gruzijas, Apvienotās Karalistes) privātai lietošanai: atļautie limiti, piemērotie nodokļi utt.? Vīna tirgošana ne vairumā, ne mazumā nav paredzēta.

A
atbild:
08. aprīlī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Eiropas Savienības (ES) ietvaros ir noteiktas atsevišķas preču grupas, kurām ir noteikti pārvietošanas un ievedamo apjomu ierobežojumi. 

Saistībā ar Apvienotās Karalistes (AK) izstāšanos no Eiropas Savienības līdz šā gada 31. decembrim ir noteikts pārejas periods, kad AK vairs nav ES dalībvalsts, bet uz to turpina attiekties ES tiesības un pienākumi. Muitas jomā līdz šī gada beigām izmaiņu nebūs ne privātpersonām, kuras ceļo no AK uz Latviju vai kuras saņem sūtījumus no AK, ne uzņēmumiem, kuriem ir tirdzniecības partneri AK.

Ja Latvijā pieļaujamā apjomā ieved preces, par kurām nodokļi jau ir samaksāti kādā citā ES dalībvalstī, par tām nodokļi nav jāmaksā vēlreiz. Nodokļu vai nodevu samaksu apliecina, piemēram, pirkuma čeki, maksājumu kvītis u. c. Minētās preces noteiktā apjomā, nemaksājot nodokļus, drīkst ievest tikai personīgai lietošanai: personīgajam patēriņam vai dāvanām.

No ES valstīm var ievest 90 litrus vīna (t.sk. ne vairāk par 60 litriem dzirkstošā vīna).

Iebraucot Latvijā no valsts, kas nav ES dalībvalsts, ne biežāk kā vienu reizi septiņās dienās bez nodokļu nomaksas savam patēriņam drīkst ievest:

  • 1 litru alkoholiskā dzēriena ar spirta saturu virs 22 tilpumprocentiem vai nedenaturēta etilspirta ar spirta saturu 80 vai vairāk;
  • 2 litrus alkoholiskā dzēriena ar spirta saturu līdz 22 tilpumprocentiem, izņemot negāzēto vīnu un alu;
  • iepriekš minētos alkoholiskos dzērienus jebkurā kombinācijā, ja procentu daļa, ko izmanto no individuāli noteiktajiem daudzumiem, kopā nepārsniedz 100%;
  • 4 litrus negāzētā vīna.

Pārvietojot pāri robežai preces, kuru vērtība vai daudzums pārsniedz noteikto robežlielumu, tās ir jādeklarē un jāmaksā muitas un pievienotās vērtības nodoklis, kā arī akcīzes nodoklis par akcīzes precēm.

Plašāka informācija par muitas jautājumiem atrodama VID mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 278 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas