E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19225
Lasīšanai: 4 minūtes
24
24

Eksāmeni CSDD jānokārto trīs gadu laikā pēc pabeigtām apmācībām autoskolā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. februārī, 2020
Ka

Labdien! 2013. gadā uzsāku B kategorijas autovadītāja tiesību iegūšanu autoskolā, taču netika nokārtots teorijas un braukšanas eksāmens. Vēlos atkārtoti uzsākt tiesību iegūšanu. Vai braukšanas nodarbības būs jāuzsāk no jauna, neskatoties uz to, ka 2013. gadā man bijušas vairāk nekā 20 braukšanas nodarbības? Vai šīs nodarbības tiek ieskaitītas?

A
atbild:
13. februārī, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Dažādu kategoriju transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas kārtība (vecums, stāžs, apmācības veids un transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanai kārtojamie eksāmeni) noteikta Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 103 “Transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtība un vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas, atjaunošanas un iznīcināšanas kārtība” (turpmāk tekstā – MK noteikumi Nr. 103.) 3. pielikumā.

Savukārt apmācības autoskolā notiek saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 358 “Noteikumi par transportlīdzekļu vadītāju apmācību un transportlīdzekļu vadītāju apmācības programmām”. Minēto MK noteikumu 48. punkts paredz, ka transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas eksāmenus Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD) persona var kārtot trīs gadus, skaitot no reģistrēšanās dienas autoskolas mācību grupā. Ja persona minētajā termiņā eksāmenus nekārto vai nenokārto, transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanai tā reģistrējas jaunā autoskolas mācību grupā un atkārtoti beidz apmācību autoskolā.

Proti, kad pilnībā pabeigta apmācība autoskolā, trīs gadu laikā no reģistrēšanās dienas autoskolas mācību grupā ir jānokārto CSDD eksāmeni un jāiegūst vadītāja apliecība. No uzdotā jautājuma var secināt, ka, pirmkārt, pagājuši 7 gadi, kopš uzsākāt B kategorijas transportlīdzekļu tiesību iegūšanu autoskolā, otrkārt, apmācību autoskolā pilnībā nepabeidzāt.

Tas nozīmē, ka Jums ir jāreģistrējas jaunā autoskolas mācību grupā, jāiziet no jauna gan teorijas apmācība, gan minimālais braukšanas nodarbību skaits (B kategorijas iegūšanai tās ir 20 nodarbības) un pilnībā jāpabeidz apmācība autoskolā, proti, jānoliek teorijas un braukšanas eksāmeni, ja autoskolā paredzēta abu eksāmenu nokārtošana.

Kad pilnībā būs pabeigta apmācība autoskolā, Jums trīs gadu laikā no reģistrēšanās dienas autoskolas mācību grupā būs jānokārto CSDD eksāmeni un jāiegūst vadītāja apliecība. Pēc apmācības beigām autoskolā individuāli vai ar autoskolas palīdzību var pieteikties uz vadītāja kvalifikācijas iegūšanas teorētisko un (vai) braukšanas eksāmenu kādā no 10 CSDD klientu apkalpošanas centriem, kas sniedz vadītāju kvalifikācijas pakalpojumus.

Saskaņā ar MK noteikumu Nr. 103 21. punktu transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanai eksāmenus CSDD kārto šādā secībā: vispirms kārto teorētisko eksāmenu, bet pēc tā sekmīgas nokārtošanas – vadīšanas eksāmenu.

Vēršam Jūsu uzmanību, ka arī vadīšanas eksāmens CSDD ir jānokārto gada laikā pēc teorijas eksāmena nokārtošanas CSDD. Pretējā gadījumā teorijas eksāmens jākārto atkārtoti.

Labs saturs
24
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas