E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1918
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Pārbedīšanas kārtību nosaka vietējās pašvaldības kapsētu uzturēšanas noteikumi

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2013
Jānis Krasts

Kāds ir ejams ceļš, ja man ir aizdomas, ka mans radinieks nav pienācīgi apbedīts, nav apģērbts, ne tajā zārkā un nav apbedīts ne ģimenes kapos. Es gribu pārabedīt citā kapsētā. Kad pārabedīšanu var veikt, kādas nepieciešamas atļaujas? Paldies

A
atbild:
06. februārī, 2013

Saskaņā ar likumu „Par pašvaldībām”, kas nosaka pašvaldību autonomās funkcijas, kapsētas atrodas pašvaldību pārziņā (likuma 15.pants). Attiecībā uz autonomo funkciju izpildi pašvaldības izstrādā saistošos noteikumus. Piemēram, ir Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.149 „Rīgas pilsētas pašvaldības kapsētu darbības un uzturēšanas noteikumi”. Šā normatīvā akta 31. un 32.punktā teikts: „Mirstīgās atliekas var pārapbedīt, saņemot Kapsētu pārvaldes un Veselības inspekcijas atļauju./../ Ar pārapbedīšanu saistītos izdevumus sedz persona, kura veic pārapbedīšanu.”

Uz Jūsu jautājumu atbildi vēl lūdzām sniegt Veselības inspekcijai, un tā ir šāda:

„Kapsētu iekšējās kārtības noteikumi, kapavietu piešķiršanas, kopšanas un uzturēšanas kārtība, apbedīšanas un pārapbedīšanas kārtība ir vietējās pašvaldības domes kompetencē (saskaņā ar likuma “Par pašvaldībām” 15.panta 2.punktu). Mirušā cilvēka ķermeņa apbedīšanas un pārapbedīšanas kārtība tiek noteikta vietējās pašvaldības kapsētu uzturēšanas noteikumos.

Rīgas pilsētas kapsētās  mirstīgās atliekas var pārapbedīt, saņemot Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Kapsētu pārvaldes un Veselības inspekcijas atļauju (saskaņā ar 09.12.2008.  RD saistošo noteikumu Nr.149 „Rīgas pilsētas pašvaldības kapsētu darbības un uzturēšanas noteikumi” 31.punkta prasībām).

Lai saņemtu Veselības inspekcijas atļauju pārapbedīšanai, ir nepieciešami šādi dokumenti:  pieteikums, miršanas apliecības kopija, izziņa no kapsētas par kapavietu, kur bija apbedīšana (pieteikumā ir nepieciešams atzīmēt, no kādas kapsētas uz kādu citu kapsētu paredzēta pārapbedīšana). Šis Veselības inspekcijas pakalpojums ir bezmaksas. Pieteikumu Veselības inspekcijai var iesniegt Klijānu ielā 7, Rīgā (609.kabinets), tālrunis papildu informācijai 67317787, kā arī jebkurā Veselības inspekcijas reģionālajā struktūrvienībā.”

Plašāku informāciju par apmeklētāju pieņemšanu citās pilsētās var atrast Veselības inspekcijas mājaslapā  sadaļā Kontakti /Apmeklētāju pieņemšana.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas