E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19007
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
20
20

Saimnieciskās darbības attaisnotie izdevumi noteikti likumā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. janvārī, 2020
Polina

Sveiki! Es vēlējos uzzināt par attaisnotajiem izdevumiem pašnodarbinātajām personām. Galvenais ienākums man ir no kursiem un preču pārdošanas. Es vadu kursus savā mājā, atsevišķā istabā, kas ir piemērota nodarbību vadīšanai un preču sagatavošanai. Par māju es maksāju kredītu. Vai patērēto elektroenerģiju un kredīta maksu par šo istabu var uzskaitīt par attaisnotajiem izdevumiem, kas saistīti ar saimniecisko darbību?

A
atbild:
08. janvārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Par fiziskās personas saimniecisko darbību ir uzskatāma jebkura darbība, kas vērsta uz preču ražošanu, darbu izpildi, tirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību.

Saimnieciskās darbības izdevumu uzskaitījums ar nodokli apliekamā ienākuma noteikšanai ir sniegts likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11. panta trešajā daļā:

  1. izdevumi par iegādātām izejvielām, materiāliem, pusfabrikātiem, izstrādājumiem, par inventāru, kura vērtība nepārsniedz 1000 eiro, par precēm, kurināmo un enerģiju;
  2. izdevumi, kas saistīti ar algotā darbaspēka izmantošanu likumdošanas aktos atļautajos gadījumos;
  3. komandējumu, reklāmas, kancelejas, pasta, telegrāfa, teleksa, telefaksa, mārketinga un mākslas darbu taksācijas izdevumi;
  4. pamatlīdzekļu nolietojums, ko aprēķina saskaņā ar šā likuma 11.5 pantu un Ministru kabineta noteikumos noteikto kārtību;
  5. izdevumi, kas saistīti ar pamatlīdzekļu kārtējo remontu;
  6. nomas un īres maksa u. c.

Ja grāmatvedības kārtošanai nevēlaties izmantot profesionālu grāmatvežu vai profesionālu nodokļu speciālistu pakalpojumus (piedāvājumus var atrast internetā), bet kārtot to patstāvīgi, informācija par nodokļu piemērošanu saimnieciskajā darbībā ir pieejama Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnes sadaļā “Saimnieciskās darbības veicēji”. Tur ir arī informācija par grāmatvedības organizēšanu saimnieciskās darbības veicējiem un VID metodiskie materiāli.

Nodokļu maksātājiem – saimnieciskās darbības veicējiem – VID piedāvā bezmaksas seminārus, kas regulāri notiek visā Latvijā.

Labs saturs
20
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas