E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18898
Lasīšanai: 5 minūtes
1
2
1
2

Kā pieteikties uzturlīdzekļiem, un kādā apmērā tos var piedzīt

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. decembrī, 2019
Zane

Kas jādara, lai pieteiktos alimentiem? Cik būs jāmaksā tēvam, ja viņš oficiāli nav strādājis un nestrādā (divi bērni, vienam deviņi gadi, otram gads)? Tēvs nemaz netaisās maksāt.

A
atbild:
13. janvārī, 2020
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 179. panta piektā daļa paredz, ka ikvienam vecākam ir absolūts pienākums – neatkarīgi no mantas stāvokļa un spējas uzturēt bērnu – nodrošināt katram savam bērnam uzturlīdzekļus vismaz minimālajā apmērā.

Minimālā uzturlīdzekļu apmēra aprēķināšanas kārtība ir noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”, ņemot vērā valstī noteikto minimālo darba algu un bērna vecumu.

Tā kā minimālā mēneša alga Latvijā 2020. gadā ir 430 eiro, minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir šāds:

  • 25% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas katram bērnam no viņa dzimšanas līdz 7 gadu vecumam (107,50 eiro mēnesī);
  • 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas katram bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai (129 eiro mēnesī).

Tātad minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kādu bērna tēvam ir absolūts pienākums nodrošināt diviem deviņus un gadu veciem bērniem, ir 129 + 107,50 eiro jeb 236,50 eiro ik mēnesi.

Ja bērnu tēvs atsakās rūpēties par saviem bērniem un uzturlīdzekļus nemaksā, tie jāpiedzen piespiedu kārtā.

Pastāv divas iespējas, kā piedzīt uzturlīdzekļus bērna uzturam.

Ja strīds par uzturlīdzekļiem līdz šim nav ticis risināts (nav nedz tiesas sprieduma, nedz vienošanās notariāla akta formā par regulāriem uzturlīdzekļu maksājumiem), uzturlīdzekļus valstī noteiktajā minimālajā apmērā var saņemt vienkāršotā administratīvā procesa kārtībā, vēršoties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu.

Ērtākais veids, kā pieteikties valsts garantēto uzturlīdzekļu saņemšanai, ir izmantot portālā www.latvija.lv pieejamo e-pakalpojumu “Pieteikšanās uzturlīdzekļu saņemšanai”. Šī pakalpojuma izmantošanai nepieciešams reģistrēties, izmantojot internetbankas pieejas datus, kas dod iespēju elektroniski aizpildīt iesnieguma veidlapu un nosūtīt fonda administrācijai. Citi dokumenti nav nepieciešami.

Saņemot iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu, fonda administrācija pati pārbaudīs informāciju valsts reģistros un sazināsies ar vecāku, no kura iesniedzējs vēlas saņemt uzturlīdzekļus, lūdzot sniegt paskaidrojumu par likumā noteiktā vecāku pienākuma izpildi un norādīt apstākļus, kas varētu būt šķērslis lēmumam uzturlīdzekļus izmaksāt no fonda (piemēram, bērni neatrodas iesniedzējas aprūpē).

Ja vecākam, no kura iesniedzēja vēlas saņemt uzturlīdzekļus, nebūs pamatotu iebildumu, fonda administrācija sāks valsts garantēto uzturlīdzekļu izmaksu iesniedzējai (šai gadījumā – bērnu mātei), bet izmaksātās summas piedzīs no bērnu tēva.

Ja uzturlīdzekļus nepieciešams piedzīt lielākā apmērā par minimālo (vai starp vecākiem ir strīds par aizgādību), ir jāsniedz prasība tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu, pievienojot pierādījumus, kas apliecina, ka konkrētām bērnu vajadzībām ir nepieciešamai līdzekļi lielākā apmērā par valstī noteikto minimālo un bērna tēvs tos spēj nodrošināt.

Jāatzīmē, ka neviens likums neatbrīvo vecāku no pienākuma nodrošināt saviem bērniem uzturlīdzekļus minimālajā apmērā, ja ir mazi ienākumi vai nav darba vispār. Tiesa nevar piedzīt uzturlīdzekļus mazākā apmērā par valstī noteikto minimālo.  

Papildus jāņem vērā, ka Civillikuma 179. panta pirmajā daļā ir arī teikts, ka vecāku pienākums uzturēt bērnu samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli. Tātad, ja rocība atļauj, uzturlīdzekļus var piedzīt arī lielākā apmērā par minimālo. Turklāt uzturlīdzekļu piedziņas lietās tiek vērtētas arī parādnieka spējas savu materiālo stāvokli uzlabot. Ja cilvēks ir darbspējīgā vecumā, izglītots un pie labas veselības, viņam ir pienākums darīt visu iespējamo, lai nodrošinātu saviem bērniem nepieciešamo, un bezdarbs nav attaisnojums nemaksāt uzturlīdzekļus.

Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta 2012. gada 25. oktobra spriedumā lietā Nr. SKC-1391/2012 norādīts, ka “Ministru kabineta noteikumos noteiktā minimālā summa piedzenama tikai tad, ja personai, no kuras piedzenami uzturlīdzekļi, ir īpaši apstākļi, piemēram, darba nespēja, kad tā objektīvi nevar sniegt līdzekļus vispār vai var tos sniegt nepietiekošā apmērā”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas