SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
10. decembrī, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Uzturlīdzekļi
4
67
4
67

Alimenti jeb uzturlīdzekļi 2020. gadā: pieaug izmaksas no Uzturlīdzekļu garantiju fonda

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Minimālais uzturlīdzekļu apmērs 2020. gadā paliek nemainīgs, un katram vecākam ir absolūts pienākums nodrošināt savai atvasei uzturlīdzekļus vismaz 25% vai 30% apmērā no minimālās mēneša darba algas 107,50 eiro vai 129 eiro mēnesī atkarībā no bērna vecuma. Izmaiņas skar uzturlīdzekļu izmaksu no Uzturlīdzekļu garantiju fonda. Nākamgad no fonda izmaksājamo uzturlīdzekļu apmērs mazliet pieaugs, vienlaikus tas vairs netiks piesaistīts minimālās algas apmēram.

īsumā
  • Valsts garantēto uzturlīdzekļu apmērs 2020. gadā mazliet pieaugs.
  • Uzturlīdzekļu izmaksa no fonda turpmāk vairs netiks piesaistīta minimālās algas apmēram.
  • Izmaiņas neietekmē pašu vecāku pienākumu nodrošināt uzturlīdzekļus vismaz 25% vai 30% apmērā no minimālās algas.

Civillikuma 179. panta piektā daļa paredz, ka ikviena vecāka pienākums – neatkarīgi no mantas stāvokļa un spējas uzturēt bērnu – ir nodrošināt savam bērnam uzturlīdzekļus vismaz minimālajā apmērā.

Tā aprēķināšanas kārtība ir noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”, ņemot vērā valstī noteikto minimālo darba algu un bērna vecumu.

Tā kā 2020. gadā minimālās algas apmērs paliek tāds pats kā līdz šim – 430 eiro mēnesī –, nemainīsies arī minimālais uzturlīdzekļu apmērs, un tas atkarībā no bērna vecuma ir 107,50 eiro vai 129 eiro mēnesī (skat. infografiku).

Plašāk par uzturlīdzekļu apmēru var lasīt, piemēram, publikācijā “Uzturlīdzekļi – kā ar kabatas naudu un periodu skolēnu brīvlaikā?”.

Uzturlīdzekļu izmaksa no fonda 2020. gadā

Mainās tas, ka šogad noslēdzas Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā iekļautais pārejas periods, kura laikā uzturlīdzekļus no fonda izmaksāja mazākā apmērā, nekā to paredzēja Ministru kabineta noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam. Tas nozīmē, ka nākamgad mazliet palielināsies izmaksu apmērs no Uzturlīdzekļu garantiju fonda. 

Vienlaikus grozījumi Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā, kas stājas spēkā 1. janvārī, paredz, ka valsts garantēto uzturlīdzekļu apmērs turpmāk tiks atsaistīts no minimālās algas un tas ir noteikts atsevišķos Ministru kabineta noteikumos Nr. 616 "Noteikumi par izmaksājamo uzturlīdzekļu apmēru no Uzturlīdzekļu garantiju fonda".

Likumā un noteikumos Nr. 616 ietvertie nosacījumi paredz, ka valsts garantētos uzturlīdzekļus no fonda turpmāk izmaksās:

  • 107,50 eiro katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai, bet ne vairāk par tiesas nolēmumā vai vienošanās tekstā par uzturlīdzekļiem noteikto;
  • 129 eiro katram bērnam no septiņu gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai un pilngadīgai personai no 18 gadu vecuma sasniegšanas līdz 21 gada vecuma sasniegšanai, ja tā turpina apgūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību, bet ne vairāk par tiesas nolēmumā vai vienošanās tekstā par uzturlīdzekļiem noteikto.

Svarīgi! Uzturlīdzekļi tiek izmaksāti par iepriekšējo mēnesi, tāpēc izmaksas no fonda jaunajā apmērā par 2020. gada janvāri tiks veiktas februārī.

Ko nozīmē atsaiste no minimālās algas

Pieaugot valstī noteiktajai minimālajai algai, automātiski pieaug arī minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kādu savam bērnam jānodrošina katram vecākam. 

Savukārt valsts garantēto uzturlīdzekļu atsaiste no minimālās algas nozīmē to, ka no fonda izmaksājamie uzturlīdzekļi paliks nemainīgi līdz brīdim, kad Ministru kabinets būs lēmis par to apmēra palielināšanu un veiks attiecīgas izmaiņas noteikumos. Faktiski tas nozīmē, ka valsts garantēto uzturlīdzekļu apmērs būs konstanta summa un to vairs neietekmēs izmaiņas minimālās algas apmērā.

Tā kā nākamajā gadā minimālā algas apmērs paliek līdzšinējais – 430 eiro mēnesī –, vecākus un aizbildņus, kuri saņem uzturlīdzekļus no fonda, izmaiņas neietekmēs, un saņemtā atbalsta apjoms pat palielināsies. Atšķirība, iespējams, būs jūtama pēc gada, ja tiks īstenota valdības iecere minimālās algas apmēru paaugstināt.

Labs saturs
67
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI