E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18708
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
1
1
1

Paternitātes atzīšana

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. decembrī, 2019
Marite

Labdien! Ar vīru nedzīvoju apmēram gadu. Man ir attiecības ar citu cilvēku, nesen piedzima meitiņa. Pēc likuma meitiņa no jaunajām attiecībām automātiski tiek uzskatīta par oficiālā vīra bērnu (ar vīru nedzīvoju kopā). Vīrs šobrīd atrodas ieslodzījumā. Vēlos šķirt laulību. Kādi dokumenti man ir nepieciešami? Mums ar vīru ir dēls, mums ir atņemtas vecāku tiesības, un šobrīd dēls dzīvo laukos pie radiniekiem. Kad dzimtsarakstu nodaļā kārtoju dzimšanas apliecību meitai, viņi teica, ka ir jāšķir laulība un tikai tad apliecībā var ierakstīt īsto meitas tēvu (ar kuru šobrīd dzīvoju). Šobrīd sanāk, ka meitas tēvs ir mans bijušais vīrs, bet tā nav taisnība. Paldies!

A
atbild:
17. janvārī, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Ja maternitāti nosaka pēc sievietes, kura bērnu ir dzemdējusi, tad ar paternitāti saistītais ir specifiskāks regulējums, kurš paredz saprātīgu noregulējumu arī šajā situācijā, – Latvijā pastāv vairāku veidu paternitātes.

Ja esat laulībā, tiek piemērots paternitātes pieņēmums, regulējums ir ietverts Civillikuma 146. pantā. Paternitātes pieņēmumu sauc par “pieņēmumu”, jo tas balstās tikai uz civilstāvokļu aktu reģistra ieraksta informāciju. Saprotams, ka šāds pieņēmums ir atspēkojams, jo tas nevar vienmēr nodrošināt faktiskās situācijas pareizu noregulējumu.

Paternitātes pieņēmums ir spēkā arī, ja jūs esat izšķīrusies mazāk nekā 306 dienas pirms bērna dzimšanas. Skatīt Civillikuma 146. panta otro daļu par tēvu bērnam, kurš piedzimis laulības laikā vai ne vēlāk kā 306. dienā pēc tam, kad laulība izbeigusies, uzskatāms bērna mātes vīrs (paternitātes pieņēmums).

Bērna, kurš dzimis mazāk nekā 306 dienas pēc laulības šķiršanas, paternitāti var atzīt, vēršoties dzimtsarakstu nodaļā, tikai šādā gadījumā praktiski tiek piemēroti Civillikuma 146. panta 5. daļas un 155. panta 8. daļas noteikumi un tiek veikta paternitātes atzīšana uz bērna mātes, bērna mātes bijušā vīra un bērna tēva kopīga iesnieguma pamata.

Jāņem vērā, ka pēc bērna dzimšanas laulībā, paternitātes pieņēmums paliks spēkā un to nebūs iespējams atzīt par tādu, kurš nav spēkā, pamatojoties uz Civillikuma 146. panta piektās daļas noteikumiem. Līdz ar to nepieciešams apstrīdēt paternitātes pieņēmumu. Tādā gadījumā bērna mātei vai bērna mātes vīram vispirms ir jāiesniedz tiesā prasības pieteikums par paternitātes apstrīdēšanu.

Prasības pieteikumu par paternitātes atzīšanu var iesniegt arī kopā ar prasību par laulības šķiršanu, bet šie prasījumi nav atkarīgi viens no otra. Bērna bioloģiskais tēvs lietā nav jāpieaicina kā trešā persona.

Pēc paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanas varēsiet veikt paternitātes atzīšanu, nepiedaloties bērna mātes laulātajam vai bijušajam laulātajam. Paternitātes atzīšanas regulējums ir iekļauts Civillikuma 155. pantā. Paternitātes atzīšana notiek, bērna tēvam un mātei iesniedzot kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā.

Ar vīru kopīgais bērns, uz kuru abiem atņemtas aizgādības tiesības, neietekmēs laulības šķiršanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas