E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18475
Lasīšanai: 3 minūtes

Bērna datu apstrāde

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. novembrī, 2019
Jānis

Tiesa ir noteikusi pagaidu saskarsmi ar bērnu. Šī saskarsme notiek konkrētā laikā bērna mātes un bāriņtiesas pārstāvja klātbūtnē bāriņtiesas telpās. Vai, izpildot tiesas lēmumu, bērna māte un bāriņtiesas pārstāvis var liegt bērna tēvam fotografēt un filmēt tikšanos ar bērnu, ja bērna tēvs vēlas iemūžināt atmiņām tikšanās brīžus ar bērnu? Vai, veicot minētās darbības, bērna tēvam ir jālūdz atļauja bērna mātei un bāriņtiesas pārstāvim? Vai bērna māte un bāriņtiesas pārstāvis drīkst pārtraukt bērna tēva tikšanos ar bērnu tiesas lēmuma noteiktajā laikā, ja bērna māte un bāriņtiesas pārstāvis konstatē, ka bērna tēvs bez saskaņošanas ar bērna māti un bāriņtiesas pārstāvi ir veicis iepriekš minētās darbības?

A
atbild:
07. novembrī, 2019

Fizisko personu datu apstrādi Latvijā, līdzīgi kā citās ES dalībvalstīs, reglamentē Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679 un Latvijas Republikas nacionālie normatīvie akti. Regulas 2. panta 2. punktā noteiktas regulas izņēmuma darbības jomas, t. i., tās jomas, kurās šo regulu nepiemēro. Tādējādi saskaņā ar 2. panta 2. punktu regulu nepiemēro, ja datu apstrādi:

c) veic fiziska persona tikai personiska vai mājsaimnieciska pasākuma gaitā;

Tādējādi, ja Jūs veicat tikai sava bērna foto/video fiksāciju (un netiek fotografētas vai filmētas citas personas), tad piekrišana no trešajām personām (bērna mātes un bāriņtiesas pārstāvja) šādu datu apstrādei nav nepieciešama.

Cita situācija varētu būt apstākļos, kad foto un video fiksācija notiek telpās, kurās tas nav atļauts. Piemēram, attiecīgā bāriņtiesa ir noteikusi vispārēju aizliegumu veikt foto/video fiksāciju bāriņtiesas telpās. Šādā gadījumā Jums ir jāsaņem bāriņtiesas atļauja foto/video fiksācijas veikšanai.

Lai pārtrauktu foto/video fiksāciju (situācijā, kad tas nav atļauts), būs piemērojamas vispārējo tiesību aktu prasības, kā arī attiecīgās bāriņtiesas iekšējās kārtības noteikumi. Ja bāriņtiesa savās telpās ir noteikusi vispārējo aizliegumu lietot tehniskos līdzekļus, ar kuru palīdzību tiek veikta foto/video fiksācija, tad attiecīgajā situācijā bāriņtiesas darbinieki ir tiesīgi liegt Jums iespēju turpmāk uzturēties telpās un, pieaicinot pašvaldības policijas darbiniekus, izņemt tehniskos foto/video fiksācijas līdzekļus (arī jau fiksētos materiālus).

Katrā ziņā visiem aizliegumiem un ierobežojumiem ir jābūt attiecīgi pamatotiem (piemēram, ar bērnu tiesību aizsardzības normu prasībām u. c.)

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas