E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18163
Lasīšanai: 3 minūtes

Šķirtā laulātā uzvārdu atgūt vairs nevar, ja no tā vienreiz atsakās

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. oktobrī, 2019
Nataļja

Es izšķīros no sava vīra un šķiršanās brīdī nomainīju uzvārdu uz savu pirmslaulības uzvārdu. Tagad (pēc mēneša) es pārdomāju un gribu atkal nomainīt uzvārdu uz to, kas bija laulības periodā. Vai es varu atgūt iepriekšējo uzvārdu? Paldies!

A
atbild:
11. decembrī, 2019
Signe Krūzkopa
LV portāls

Šķirot laulību, personai jāizvēlas, kāds būs tās uzvārds pēc laulības šķiršanas. Laulātais, kas, dodoties laulībā, savu uzvārdu mainījis, ir tiesīgs arī pēc laulības šķiršanas saukties šai uzvārdā. Ja persona vēlas, tā var atgūt savu pirmslaulības uzvārdu. Uzvārda izvēle pēc laulības šķiršanas ir kārtīgi jāapsver. Ja reiz persona būs izvēlējusies atgūt savu pirmslaulības uzvārdu, tai nākotnē vairs nebūs likumīga pamata iegūt bijušā dzīvesbiedra uzvārdu.

Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departaments informē, ka iespēju mainīt vārdu, uzvārdu vai tautības ierakstu Latvijas Republikā regulē Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likums (turpmāk – likums).

Likuma 2. panta pirmā daļa paredz, ka vārdu vai uzvārdu var mainīt persona, kura ir Latvijas pilsonis, nepilsonis vai kurai Latvijas Republikā piešķirts bezvalstnieka statuss, ja tā sasniegusi 15 gadu vecumu un ja pastāv kāds no likuma 2. panta pirmajā daļā minētajiem iemesliem.

Likuma 2. panta pirmā daļa paredz vārda un uzvārda maiņu šādos gadījumos:

  • vārds vai uzvārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā;
  • persona vēlas dzimšanas reģistrā ierakstītajam vārdam pievienot otru vārdu. Vārds, kurš reģistrā ierakstīts pirmais, uzskatāms par pamatvārdu;
  • persona vēlas iegūt vai pievienot savam uzvārdam laulātā uzvārdu;
  • persona vēlas iegūt savu dzimtas uzvārdu tiešā augšupējā līnijā;
  • persona vēlas atgūt savu dzimto vai pirmslaulības uzvārdu, ja tas nav izdarīts, šķirot laulību, vai pēc laulības atzīšanas par spēkā neesošu;
  • personai mainīts dzimums;
  • viens no nepilngadīgas personas vecākiem vai abi vecāki ir notiesāti par tīša, smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas