E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17984
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
1

Ko darīt, ja padomju laikā dzimšanas apliecībā ierakstīts fiktīvs tēvs

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. septembrī, 2019
Anna

Labdien! Kādā kārtībā var labot 1981. gadā veiktu ierakstu dzimšanas apliecībā, kurā māte kā tēvu uzrādījusi fiktīvu personu (vārds izdomāts, uzvārds mātes)? Kādi ir iespējamie scenāriji, ja tā būtu paša bērna (nevis tēva/mātes) iniciatīva?

A
atbild:
24. septembrī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Situācijas izklāsts liecina, ka ieraksts par tēvu dzimšanas apliecībā ir veikts saskaņā ar LPSR Laulības un ģimenes kodeksa 58. pantu “Ieraksts par bērna tēvu, ja nav noteikta paternitāte”. Atbilstoši tam, ja bērns piedzimis mātei, kas nav laulībā, un ja nav vecāku kopēja pieteikuma vai tiesas sprieduma par paternitātes noteikšanu, ierakstu par bērna tēvu dzimšanas aktu grāmatā izdarīja ar mātes uzvārdu, savukārt bērna tēva vārdu un tēvavārdu ierakstīja pēc viņas norādījuma.

Ieraksts par bērna tēvu saskaņā ar šo pantu bija fiktīvs ar mērķi aizsargāt bērna intereses, proti, neparādīt, ka attiecīgajam pilsonim tēvs nav konstatēts likumā paredzētajā kārtībā. Šāds ieraksts, kas izdarīts saskaņā ar 58. pantu, nerada tiesiskas sekas personai, kuras vārds, uzvārds, tēvavārds sakrīt ar bērnam ierakstīto, jo bērna tēvs nav konstatēts likumā paredzētajā kārtībā.

Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 44. panta ceturtā daļa paredz, ka saskaņā ar mātes vai pilngadīgas personas iesniegumu ierakstu par bērna tēvu, ja tas izdarīts LPSR Laulības un ģimenes kodeksa 58. pantā paredzētajā kārtībā, anulē, pamatojoties uz dzimtsarakstu nodaļas amatpersonas atzinumu.

Pēc tam, ja ir vēlēšanās dzimšanas apliecībā ierakstīt īsto tēvu, ir jānosaka paternitāte.

Atbilstoši likuma “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ģimenes tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” 10. panta otrajā daļā noteiktajam lietās, kas attiecas uz bērna, kura dzimšana reģistrēta pirms 1993. gada 1. septembra, paternitātes brīvprātīgu atzīšanu vai tās noteikšanu tiesā, ir piemērojami Civillikuma noteikumi.

Ja bioloģiskais tēvs labprātīgi paternitāti neatzīst, tā jānosaka tiesā. Civillikuma 158. panta pirmā daļa noteic, ka “prasību paternitātes noteikšanai tiesā var iesniegt bērna māte vai bērna aizbildnis, bērns pats pēc pilngadības sasniegšanas, kā arī persona, kas sevi uzskata par bērna bioloģisko tēvu”. Tāpat Civillikuma 157. pantā ir noteikts, ka, izskatot prasību par paternitātes noteikšanu, tiesa ņem vērā jebkurus pierādījumus, ar kuriem iespējams pierādīt bērna izcelšanos no konkrētas personas vai izslēgt šādu faktu.

Vienlaikus jāņem vērā apstāklis: ja bioloģiskais tēvs līdz šim nav vēlējies atzīt paternitāti, juridiski šo situāciju risināt varētu būt sarežģīti noilguma dēļ. Lai gan brīvprātīgai paternitātes atzīšanai Civillikumā noilguma termiņš nav noteikts, tāpat bērna tiesībām celt prasību tiesā par paternitātes noteikšanu pēc pilngadības iestāšanās, Augstākās tiesas Senāts 2010. gada 23. februāra spriedumā lietā Nr. SKC-89/2011 ir atzinis: “Tiesību doktrīnā norādīts, ka noilguma institūts civiltiesībās ir veidots ar mērķi novērst ilgstošu nenoteiktību mantiskajās attiecībās, radīt skaidrību par tiesībām un pienākumiem, kas varētu būt par strīda priekšmetu, bet ieinteresētā persona ilgstoši nav centusies panākt savu tiesību atzīšanu vai realizēšanu. (..) saistību tiesība izbeidzas, ja tiesīgā persona to neizlieto likumā noteiktā termiņā, ko sauc par noilguma termiņu (Civillikuma komentāri. Ceturtā daļa. Saistību tiesības. Autoru kolektīvs prof. K.Torgāna vispārīgā zinātniskā redakcijā. Rīga: Mans īpašums, 1998).

Civillikuma 6. pants paredz, ka saistību tiesību vispārējie noteikumi attiecīgi piemērojami arī ģimenes, mantojuma un lietu tiesību attiecībām. Savukārt Civillikuma 1895. pants nosaka: visas saistību tiesības, kuras nav noteikti izņemtas no noilguma ietekmes un kuru izlietošanai nav likumā noteikti īsāki termiņi, izbeidzas, ja tiesīgā persona tās neizlieto desmit gadu laikā. Augstākās tiesas Senāta spriedumā lietā Nr. SKC-347/2011 norādīts, ka tiesības uz paternitātes noteikšanu nav uzskatāmas par tādām, kas izņemtas no noilguma ietekmes un pastāv visa mūža garumā.

Oficiālo informāciju par bērna vecākiem, kas reģistrēti Iedzīvotāju reģistrā, visvienkāršāk var pārbaudīt, izmantojot portāla www.latvija.lv e-pakalpojumu “Mani dati iedzīvotāju reģistrā”. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas