E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17945
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Uzturlīdzekļus piedzen no juridiskā tēva, pat ja bērns cēlies no citas personas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. septembrī, 2019
Ilga

Labdien! Vīrietis, kurš nav bērna bioloģiskais tēvs, pats piekrita sevi ierakstīt bērna dzimšanas apliecībā, bet tagad atsakās palīdzēt. Vai varu vērsties tiesā, lai piedzītu no viņa alimentus?

A
atbild:
30. septembrī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Lēmums atzīt paternitāti bērnam, kurš nav bioloģiskais bērns, ir ļoti nopietns lēmums, kas nozīmē visu vecāka tiesību un pienākumu, arī šī bērna uzturēšanas pienākuma, uzņemšanos, un šis pienākums nebeidzas, ja bērns vairs nedzīvo kopā ar vienu vai abiem dzimšanas apliecībā ierakstītajiem vecākiem.

No paternitātes, kas brīvprātīgi atzīta, apzinoties, ka bērna bioloģiskais tēvs ir cits vīrietis, nevar pēc kāda laika atteikties. Atbilstoši Civillikuma 156. pantā noteiktajam tiesa var atzīt paternitāti par neesošu, ja persona, kas bērnu atzinusi par savu, nevar būt viņa miesīgais tēvs un bērnu atzinusi par savu maldības, viltus vai spaidu rezultātā. Pēc situācijas apraksta spriežot, šis nav tas gadījums. (Izvērsts skaidrojums par likumā noteikto un tiesu praksi pieejams LV portāla publikācijā “Atzītas paternitātes apstrīdēšana un bērna tiesības uz tiesisko stabilitāti).

Katrā ziņā, ja vīrietis ir ierakstīts bērna dzimšanas apliecībā, Jums ir tiesības lūgt šai personai kā bērna juridiskajam tēvam nodrošināt uzturlīdzekļus bērna uzturam. Ja persona brīvprātīgi uzturlīdzekļus nemaksā, jāuzsāk uzturlīdzekļu piedziņa. Ja uzturlīdzekļi tiek pieprasīti valstī noteiktajā minimālajā apmērā, to piedziņa notiek vienkāršotā kārtībā un ar iesniegumu jāvēršas Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā. Ja uzturlīdzekļi nepieciešami lielākā apmērā, ir jāsniedz prasības pieteikums tiesā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas