E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17416
Lasīšanai: 3 minūtes
1
11
1
11

Kā saņemt jaunu invaliditātes apliecību, ja tā nozaudēta

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūlijā, 2019
Petēris

Labdien! Esmu pazaudējis savu invaliditātes apliecību. Vai ir iespējams noformēt jaunu apliecību, cik tas maksā, un kad apliecība varētu būt gatava?

A
atbild:
05. jūlijā, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja invaliditātes apliecība ir nozaudēta, to atkārtoti izsniedz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK).

Lai apliecību saņemtu atkārtoti, persona vai tās pārstāvis iesniedz komisijā iesniegumu, norādot ziņas par personu (vārds, uzvārds, personas kods, dzīvesvietas adrese), saziņas veidu, apliecības atkārtotas izsniegšanas iemeslu (tā ir nozaudēta) un vēlamo apliecības saņemšanas veidu. Iesniegumu var iesniegt Jums ērtākajā veidā:

  • papīra dokumenta formā, iesniedzot to komisijā personīgi vai nosūtot pa pastu;
  • elektroniska dokumenta formā, ja tas ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu un apriti;
  • elektroniski, izmantojot portāla latvija.lv pakalpojumu Atkārtota invalīda apliecības izsniegšana.

Lai iegūtu personas fotogrāfiju, kas nepieciešama invalīda apliecības izgatavošanai, personu nofotografē komisijas nodaļā. Savukārt, ja iesniegums ar lūgumu atkārtoti izsniegt apliecību tiek nosūtīts pa pastu vai iesniegts elektroniski, iesniegumam ir jāpievieno sejas fotogrāfija vai digitālais attēls, kas atbilst normatīvajos aktos par personu apliecinošiem dokumentiem noteiktajām prasībām. Fotogrāfijā (35 x 45 mm) personas seja no zoda līdz matu augšanas līnijai aizņem 70–80% no fotogrāfijas augstuma, tā ir uzņemta ne vairāk kā pirms trīs mēnešiem (fotogrāfijas otrā pusē ir fotodarbnīcas spiedogs, kurā norādīts fotogrāfijas izgatavošanas datums), attēls ir skaidrs, uz gaiša fona, nav aizsegts ar matiem vai tonētiem briļļu stikliem (detalizētāku informāciju varat izlasīt MK noteikumu Nr. 134 “Personu apliecinošu dokumentu noteikumu” 11. pielikumā “Prasības personas attēlam personu apliecinošā dokumentā” vai VDEĀVK mājaslapas sadaļā “Invaliditātes apliecības izsniegšana”).

Invaliditātes apliecību izsniedz vai nosūta ierakstītā pasta sūtījumā piecu darba dienu laikā pēc iesnieguma par atkārtotas invaliditātes apliecības izsniegšanu saņemšanas.

Arī atkārtoti invaliditātes apliecību izsniedz bez maksas.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas