E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17313
Lasīšanai: 4 minūtes
5
5

Vai ģimenes ārsts var atteikt izsniegt nosūtījumu uz operāciju

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūnijā, 2019
Gundega

Vai ģimenes ārsts var atteikt izsniegt man norīkojumu uz stacionāru operācijas veikšanai un pirms tam uz attiecīgajām pirmsoperācijas analīzēm? Ārsta pamatojums ir šāds: diagnozi un norādījumus tālākai ārstēšanai stacionārā esmu saņēmusi kā maksas pakalpojumu, t. i., pati veicot samaksu. Ģimenes ārstam esmu iesniegusi attiecīgo diagnozi pamatojošus analīžu rezultātus, izrakstus, divu maksas speciālistu (ginekologa un onkoginekologa) atzinumus. Abi speciālisti ir noteiktā kārtībā reģistrēti ārstniecības personu reģistrā. Ģimenes ārsts man liek apmeklēt valsts apmaksātu ginekologu vai prasīt maksas speciālistu nosūtīt uz stacionāru un pirmsoperācijas analīzēm. Vai ģimenes ārsta rīcība neliedz man saņemt kvalitatīvu un savlaicīgu veselības aprūpi? Tā kā operācija man nav neatliekama – to apstiprina diagnoze –, vai ģimenes ārsts drīkst man liegt saņemt valsts apmaksātu pakalpojumu, nedodot nosūtījumu uz stacionāru, kur ir operāciju kvotas? Tad man jāizvēlas: gaidīt rindā uz valsts apmaksātu operāciju vai veikt to par maksu. Informācijai – šajā ārstniecības posmā mani izdevumi jau ir pārsnieguši 400 EUR: vizītes, padziļinātas analīzes, ginekoloģiska operācija dienas stacionārā. Ģimenes ārstam ir līgums NVD.

A
atbild:
02. jūlijā, 2019

Lai veiktu valsts apmaksātu operāciju stacionārā, nepieciešams nosūtījums no ģimenes ārsta vai ārsta speciālista, kurš ir līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu (NVD). Izsniedzot nosūtījumu, ģimenes ārstam vai ārstam speciālistam nosūtījumā obligāti jānorāda vai tam jāpievieno iepriekš veiktie izmeklēšanas rezultāti, kuri pamato pacienta nosūtīšanas mērķi konkrētā pakalpojuma saņemšanai un sniedz informāciju par personas veselības stāvokli. Jāatzīmē, ka maksas vizītes laikā ārsts nav tiesīgs izsniegt nosūtījumu valsts apmaksātas aprūpes saņemšanai

Nacionālais veselības dienests norāda, ka ģimenes ārsts, pats nosūtot pacientu uz valsts apmaksātu operāciju, nevar ierobežot pacienta tiesības veikt diagnozi pamatojošas analīzes par maksu. Vienlaikus NVD norāda, ka ārsts, kurš nosūta pacientu uz valsts apmaksātu operāciju, lemj par nepieciešamo izmeklējumu apjomu un savas kompetences ietvaros arī izvērtē iepriekš veikto izmeklējumu rezultātus. Ja, viņaprāt, iepriekš veiktie izmeklējumi vai analīzes pirms operācijas veikšanas ir nepietiekami un nepieciešami papildu izmeklējumi, tad ģimenes ārsts var atteikt izrakstīt nosūtījumu un nosūtīt personu jaunu vai atkārtotu izmeklējumu un analīžu veikšanai, lai pēc atkārtoti veikto izmeklējumu rezultātu saņemšanas varētu izrakstīt nosūtījumu valsts apmaksātas operācijas veikšanai stacionārā.

Savukārt, ja lēmuma pieņemšanai ir nepieciešams attiecīgās jomas ārsta speciālista slēdziens, ģimenes ārsts var nosūtīt pacientu pie ārsta speciālista (kurš ir līgumattiecībās ar valsti), lai viņš izvērtētu pacienta veselības stāvokli un pieņemtu lēmumu nosūtīt pacientu uz valsts apmaksātu operāciju.

Lai labāk varētu izvērtēt konkrēto situāciju un sniegt detalizētāku atbildi, lūdzam iedzīvotāju iesūtīt plašāku situācijas izklāstu, rakstot uz e-pastu nvd@vmvnd.gov.lv.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas