E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17030
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pensijas

Izdienas pensijas tiesību noteikšanā ņem vērā nostrādāto laiku

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. maijā, 2019
Jekaterīna

Labdien! Likuma “Par izdienas pensijām Iekšlietu ministrijas sistēmas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm” pirmā daļa paredz, ka “(1) Tiesības uz izdienas pensiju ir darbiniekiem: (..) 2) kuri neatkarīgi no vecuma ir atbrīvoti no dienesta veselības stāvokļa vai darbinieku skaita samazināšanas dēļ un kuru izdienas stāžs saskaņā ar šā likuma 3. pantu ir ne mazāks par 20 gadiem”, savukārt šā likuma 3. panta pirmā daļa paredz, ka “(1) Izdienas stāžā, kas dod tiesības uz izdienas pensiju, ieskaita: (..) 7) 80 procentus no citās iestādēs, pie komersantiem un organizācijās nostrādātā laika šā panta 3. punktā minētajiem darbiniekiem, ja Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēs nodienēti vismaz pieci gadi, bet darbiniekiem, kuri dienestu uzsākuši pēc šā likuma spēkā stāšanās, – ja nodienēti vismaz 10 gadi”. 2010. gada 21. decembra Ministru kabineta noteikumu Nr. 1157 “Kārtība, kādā Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm aprēķina, piešķir un izmaksā izdienas pensijas” 11. punkts paredz: "Likuma “Par izdienas pensijām Iekšlietu ministrijas sistēmas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm” 3. panta pirmās daļas 7. un 10. punktā minēto citās iestādēs, pie komersantiem un organizācijās nostrādāto laiku pierāda, aprēķina un uzskaita, ievērojot šādus nosacījumus: “(..) 11.2. no 1996. gada 1. janvāra – kā apdrošināšanas stāžu, kurā par sociāli apdrošināto personu veiktas vai bija jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas.” Bezdarbnieks pabalsta saņemšanas laikā tiek apdrošināts pensijai. Obligātās iemaksas veic valsts, un šis periods veido apdrošināšanas stāžu pensijai. Vai ir pamats neieskaitīt likuma “Par izdienas pensijām Iekšlietu ministrijas sistēmas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm” 3. panta 7. punktā minētajos 80% bezdarbnieka pabalsta saņemšanas laiku, jo par šo periodu valsts veica iemaksas un minētais periods tiek iekļauts arī apdrošināšanas stāžā saskaņā ar MK noteikumu Nr.1157 11.2. apakšpunktu? Ja tomēr netiek ieskaitīts, tad lūgums sniegt skaidrojumu, kāpēc tas nenotiek.

A
atbild:
28. maijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jūsu citētajos MK noteikumos Nr. 1157 ir nepārprotami pateikts, ka ņem vērā citās iestādēs, pie komersantiem un organizācijās nostrādāto laiku. Bezdarbnieka pabalsta saņemšanas periods nav darba periods kādā iestādē, uzņēmumā vai organizācijā. Un arī valsts nealgo cilvēku bezdarbnieka amatā, bet, maksājot bezdarbnieka pabalstu, nodrošina daļu sociālās apdrošināšanas garantiju – apdrošināšanu pensijai.

Tiesību normā formulējums par apdrošināšanas stāžu, “kurā par sociāli apdrošināto personu veiktas vai bija jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas”, neattiecas uz pienākumu, ko uzņēmusies valsts (apdrošināt pensijai bezdarbnieku pabalsta saņemšanas laikā), bet attiecas uz situāciju, kad darba devēji nav ievērojuši konstitucionālo pienākumu, izmaksājot algu, nav samaksājuši budžetā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par darbinieku. Lai darba ņēmējs neciestu, piemēram, slimības gadījumā varētu saņemt slimības pabalstu, viņš tiek uzskatīts par apdrošinātu arī tad, ja darba devējs iemaksas budžetā nav pārskaitījis. Valsts tiesības un pienākums ir šo parādu no darba devēja piedzīt.

Tiesības uz pensiju nosaka un lēmumā, pamatojot to ar konkrētām tiesību normām, klientam paskaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas