E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16856
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi
25
25

PVN atgūšana reģistrētiem PVN maksātājiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. maijā, 2019
Jana

Labdien! Esmu SD veicējs dizaina un fotografēšanas jomā, neesmu reģistrēts PVN maksātājs. Maksājot par drukātiem materiāliem piegādātājam/izpildītājam, maksāju arī PVN. Tālāk, kad piedāvāju nodrukāto produkciju veikaliem, tie uzliek PVN jau manai cenai. Sanāk, ka prece ir aplikta ar nodokli vairākos posmos, kas to būtiski sadārdzina. Vai pastāv iespēja atgūt PVN, kas ir samaksāts sākuma posmā? Kā rīkoties šādā situācijā, lai galaprodukta cena būtu adekvāta un konkurētspējīga?

A
atbild:
29. maijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

LV portāla e-konsultāciju sadaļā Valsts ieņēmumu dienests ir skaidrojis PVN jautājumus. Kas attiecas uz lēmumiem par savas saimnieciskās darbības attīstību, nodokļu režīma izvēli, tā ir katra paša atbildība, vērtējot arī savas saimnieciskās darbības specifiku un darbības apjomu.  Informācija, metodiskie materiāli par pievienotās vērtības nodokli atrodami VID tīmekļvietnē.

VID izklāsts par PVN atgūšanu. Personai, kas var būt gan juridiska, gan fiziska persona un kura veic saimniecisko darbību (nodarbojas ar uzņēmējdarbību), ir jāzina, ka tai ir izvēles iespējas reģistrācijai Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātāju reģistrā, proti, iekšzemes PVN maksātājs var izvēlēties reģistrēties vai nereģistrēties VID PVN maksātāju reģistrā pirms apliekamo darījumu uzsākšanas vai līdz brīdim, kad tā veikto ar PVN apliekamo darījumu kopējā vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā sasniedz 40 000 eiro. Minētie 12 mēneši nav saistīti ar kalendāro gadu, bet ir attiecināmi uz jebkuru 12 mēnešu periodu. Reģistrācija pēc minētā sliekšņa sasniegšanas ir obligāta, ja vien neizpildās atsevišķi Pievienotās vērtības nodokļa likumā noteiktie nosacījumi, kas pieļauj nodokļa nomaksu par pārsnieguma summu bez reģistrācijas. Piemēram, pēc sliekšņa pārsniegšanas turpmāk netiek veikti ar nodokli apliekami darījumi.

Vispārīgā gadījumā PVN maksātājs ir VID PVN reģistrā reģistrēta persona, kurai tiek piešķirts PVN reģistrācijas numurs un kuras veiktās preču piegādes un sniegtie pakalpojumi pret atlīdzību tiek aplikti ar PVN.

Katra darījuma apliekamā vērtība ir piegādāto preču tirgus vērtība (cena) naudas izteiksmē bez PVN. Tikai VID PVN maksātāju reģistrā reģistrētai personai ir tiesības, pārdodot preces, pie preces cenas piemērot PVN un izrakstīt PVN rēķinu, norādot tajā aprēķināto PVN, un iekasēt to no klienta.

Turklāt tikai VID PVN maksātāju reģistrā reģistrētai personai ir tiesības atgūt PVN summu no valsts budžeta, kas norādīta saņemtajos PVN rēķinos no citiem reģistrētiem PVN maksātajiem, vai PVN aprēķināts par iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem, ja šīs preces vai pakalpojumi tiks izmantoti savas saimnieciskās darbības ietvaros savu ar PVN apliekamo darījumu nodrošināšanai. PVN summas, kuras reģistrēts PVN maksātājs ir tiesīgs atskaitīt no budžetā maksājamās PVN summas, sauc par priekšnodokli.

PVN patiesais maksātājs ir gala patērētājs, kas preci nepārdod tālāk vai pārdod to bez PVN.

Piemērs:

VID PVN reģistrā reģistrēts nodokļa maksātājs (mazumtirgotājs) iegādājas preci Latvijā no cita Latvijas VID PVN reģistrā reģistrēta nodokļa maksātāja (vairumtirgotāja) par summu 121 eiro – preču vērtība 100 eiro un PVN 21 eiro.

Mazumtirgotājs šo preci mazumtirdzniecības tīklā pārdod par 229,90 eiro – preces vērtība ar uzcenojumu 190 eiro un PVN 39,90 eiro.

Mazumtirgotājam valsts budžetā būs jāmaksā PVN 18,90 eiro apmērā, jo, tā kā iegādātā prece tālāk tiek izmantota ar nodokli apliekamiem darījumiem (tiek uzlikts PVN 39,90 eiro apmērā), tad iegādes brīdī samaksāto PVN summu 21 eiro apmērā mazumtirgotājs drīkst atskaitīt priekšnodoklī, t.i., atskaitīt no valsts budžetā maksājamās PVN summas (39,90 – 21 = 18,90 eiro).

Tādējādi arī viena un tā pati prece netiek aplikta ar PVN dubultā apmērā.

Personām, kas nav reģistrētas VID PVN maksātāju reģistrā, nav tiesību iekasēt PVN no klienta, kā arī nav iespējams atgūt samaksātās PVN summas. 

Labs saturs
25
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas