E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16827
Lasīšanai: 2 minūtes

Administratīvā procesa būtība

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. aprīlī, 2019
Zanda

Vai Tieslietu ministrija (TM) ir tiesīga lemt, kāds lēmums jāpieņem Uzturlīdzekļu garantiju fondam (UGF)? Situācija – UGF pieņem man negatīvu lēmumu, es to apstrīdu TM. TM lemj, ka ir pietiekami pierādījumi, lai man pieņemtu pozitīvu lēmumu, un liek UGF pieņemt tādu lēmumu. TM nevis atceļ UGF lēmumu un liek vēlreiz to pārskatīt, bet atceļ un liek pieņemt konkrētu lēmumu. Līdz ar to UGF it kā nevar pieņemt citādu lēmumu, kā TM likusi. Tiesa tagad uz šī pamata grasās atcelt UGF lēmumu, kurš nekad netika apstrīdēts likumā noteiktajā kārtībā. Paldies!

A
atbild:
29. aprīlī, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Jautājuma formulējums ir ļoti abstrakts. Tajā nav norādīti nedz juridiskie fakti, nedz arī piemērotās tiesību normas, līdz ar to konkrētu atbildi uz jautājumu “Vai Tieslietu ministrija ir tiesīga lemt, kāds lēmums jāpieņem Uzturlīdzekļu garantiju fondam?” sniegt nav iespējams.

Kā izriet no jautājuma, strīda izskatīšana atrodas tiesas lietvedībā. Atbilstoši Administratīvā procesa likuma (APL) 103. panta regulējumam administratīvā procesa tiesā būtība ir tiesas kontrole pār iestādes izdota administratīvā akta vai iestādes faktiskās rīcības tiesiskumu vai lietderības apsvērumiem rīcības brīvības ietvaros, kā arī privātpersonas publiski tiesisko pienākumu vai tiesību noskaidrošana un no publisko tiesību līguma izrietošo strīdu izskatīšana. Turklāt tiesa administratīvajā procesā, pildot savus pienākumus, pati (ex officio) objektīvi noskaidro lietas apstākļus un dod tiem juridisku vērtējumu, izskatot lietu saprātīgā termiņā.

Tātad tiesa, izskatot šo lietu, arī izlems jautājumu par to, vai TM lēmums ir vai nav bijis pamatots un tiesisks.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas