E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16699
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Ko darīt, ja nolīgto uzturlīdzekļu apmēru vairs nav iespējams nodrošināt

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. aprīlī, 2019
Edgars

Labdien! Man ar bērna māti, ar kuru vairs nav faktiskas kopdzīves, ir noslēgta notariāla vienošanās ar izpildu raksta spēku. Laikā, kad vienošanās tika slēgta, bija iespēja maksāt lielāku summu, nekā ir valstī noteiktais minimums, šobrīd situācija ir mainījusies, un, lai savus bērnus varētu nodrošināt vienādā apmērā, šo aktā noteikto summu būtu nepieciešams mainīt. Taču bērna māte, ar kuru noslēgta vienošanās, ne mazākā mērā vienošanās apjomu nevēlas mainīt. Vai tiesa izskatītu un apmierinātu līdzīga rakstura prasību, ja es sniegtu prasību par nolīgtā uzturlīdzekļu apjoma samazināšanu uz valstī noteiktā uzturlīdzekļu minimuma apjomu? Un vai tā būtu notariālā akta apstrīdēšana vai mantiska rakstura prasība?

A
atbild:
16. maijā, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Civilprocesa likuma 203. panta ceturtā daļa paredz – ja pēc tam, kad likumīgā spēkā stājies spriedums, ar kuru no atbildētāja piespriesti periodiski maksājumi, mainās apstākļi, kas ietekmē maksājumu apmēra vai ilguma noteikšanu, katra puse ir tiesīga, iesniedzot jaunu prasību, prasīt maksājumu apmēra vai termiņa grozīšanu. Tas nozīmē, ka šādā situācijā ir jāsniedz prasība tiesā par uzturlīdzekļu apmēra samazināšanu, pievienojot attiecīgus pierādījumus, kuri apliecina, ka norādīto summu vairs nevarat maksāt un materiālo situāciju nav arī iespējams uzlabot.

Vēršam uzmanību, ka tiesu praksē pieņemts uzskatīt, ka uzturlīdzekļi minimālajā apmērā nodrošina tikai bērna pamatvajadzības. Piemēram, Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta 2012. gada 25. oktobra spriedumā lietā Nr. SKC-1391/2012 norādīts, ka “Ministru kabineta noteikumos noteiktā minimālā summa piedzenama tikai tad, ja personai, no kuras piedzenami uzturlīdzekļi, ir īpaši apstākļi, piemēram, darba nespēja, kad tā objektīvi nevar sniegt līdzekļus vispār vai var tos sniegt nepietiekošā apmērā”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas