E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16676
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Nepieciešama saziņa ar Polijas tiesu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. aprīlī, 2019
janis

Labdien! Es iepazinos ar Polijas valsts pilsoni, kad viņa jau bija stāvoklī no cita vīrieša. Tad mēs pārvācāmies dzīvot ar viņu uz Latviju, kur piedzima mazulis, ko reģistrēju kā savu ar savu uzvārdu kā Latvijas pilsoni, bet tagad, pēc pusotra gada, viņa aizbrauca prom uz Poliju. Un “padeva” mani tiesā uz DNS testu, jo vēlas atgriezties atpakaļ pie bioloģiskā tēva. Sakiet, kā man pareizi tagad rīkoties, vai man jādodas uz to tiesu vai nē? Nekāds kontakts man ar to sievieti nav. Viņa atsakās runāt.

A
atbild:
10. maijā, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

LV portālam nav informācijas par tiesvedības kārtību un tiesas nolēmumu par ekspertīzes noteikšanu izpildes kārtību Polijas Republikā, jo tie tiek regulēti katrā valstī atbilstoši tās tiesību sistēmai un valsts iekārtai. Tāpēc iesakām rūpīgi iepazīties ar tiesas nolēmumu par ekspertīzes nozīmēšanu un tā izpildes nosacījumiem, t.sk., ja persona atrodas citā valstī. Jautājumu gadījumā vēlams sazināties ar tiesu, kas pieņēmusi minēto lēmumu. Persona var vērsties tiesā, kas izskata lietu, arī, lai noskaidrotu, kādas ir iespējas to izskatīt bez personas klātbūtnes.

Papildus informējam, ka tiesvedības jautājumos kā kontaktiestāde Eiropas e-tiesiskuma portālā ir norādīta Polijas Republikas Tieslietu ministrija (adreses: Al. Ujazdowskie 11, 00-950 Warsaw, e-pasts: dwmpc@ms.gov.pl), līdz ar to personai ir tiesības vērsties tajā, lūdzot sniegt skaidrojumu.

Lai pilnvērtīgi izprastu un aizstāvētu savas tiesības, būtu vēlams meklēt Eiropas Savienības un konkrēti Polijas normatīvajā regulējumā zinoša advokāta palīdzību. Tāpēc, iespējams, Jums varētu noderēt informācija, ka Eiropas Savienībā ir spēkā Padomes Direktīva 2002/8/EK par to, kā uzlabot tiesu pieejamību pārrobežu strīdos, nosakot kopīgus obligātus noteikumus attiecībā uz juridisko palīdzību šādos strīdos, kas paredz personas tiesības pieprasīt valsts nodrošināto juridisko palīdzību pārrobežu strīdos civillietās. Ja pārrobežu strīds norisinās ārpus Latvijas (piem., Polijā) un persona, kuras pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā, vēlas saņemt juridisko palīdzību pārrobežu strīdā, tai ir jāvēršas Juridiskās palīdzības administrācijā (JPA) ar iesniegumu. Plašāka informācija ir pieejama JPA mājaslapas sadaļā Eiropas Savienība vai zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 80001801.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas