E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16546
Lasīšanai: 3 minūtes
1
3
1
3

Atņem ne tikai vadītāja apliecību, bet tiesības vadīt transportlīdzekļus

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2019
Guntars

Labdien! Tika atņemta vadītāja apliecība uz četriem gadiem par braukšanu reibumā. Jautājums: vai ir iespēja izņemt braukšanas mācību atļauju? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
12. martā, 2019
Linda Balode
LV portāls

Atbilstoši Ceļu satiksmes likuma (CSL) 26. pantam personas tiesības vadīt transportlīdzekļus apliecina ne tikai derīga transportlīdzekļa vadītāja apliecība, bet arī attiecīgs ieraksts transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā.

CSL 22. panta pirmās daļas ceturtais punkts paredz, ka transportlīdzekļu vadīšanas tiesības un transportlīdzekļu vadītāja apliecību var iegūt un atgūt likumā noteikto vecumu sasniegusi persona, tostarp tāda, kurai noteiktā laika periodā nav liegta šo tiesību iegūšana un kurai Latvijā, citā Eiropas Savienības dalībvalstī vai Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalstī nav spēkā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums vai nav atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības. Proti, Jums uz četriem gadiem ir atņemta ne tikai fiziski taustāmā apliecība, bet – tiesības vadīt transportlīdzekli, tostarp arī ar mācību atļauju.

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) mājaslapā norādīts, ka personai netiek izsniegta atļauja mācīties vadīt noteiktas kategorijas transportlīdzekļus, ja tai ir izsniegta tās pašas kategorijas transportlīdzekļu vadītāja apliecība, izņemot gadījumu, ja persona nokārtojusi teorētisko eksāmenu, lai atjaunotu vadīšanas tiesības. Tās Jūs varēsiet atjaunot pēc šiem četriem gadiem, kad būsiet izcietis Jums piespriesto sodu.

Respektīvi, ja tiek atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, Jūs attiecīgo laika periodu varat braukt tikai ar velosipēdu, ar nosacījumu, ka Jums ir velosipēda vadītāja apliecība.

Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 103 Transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtība un vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas, atjaunošanas un iznīcināšanas kārtība 39. punktā noteikts:

“Ja personai pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros ir noteikts transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums vai ja personai ir atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz gadu vai ilgāk, vai ja transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir atņemtas par transportlīdzekļa vadīšanu alkoholisko dzērienu, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, persona, lai atjaunotu vadītāja tiesības, nokārto B kategorijai atbilstošu teorētisko un vadīšanas eksāmenu vienā no CSDD nodaļām, kurā šos eksāmenus pieņem.”

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas