E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16408
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
27
1
27

Pašnodarbinātais maksā VSAOI reizi ceturksnī, ienākuma nodokli reizi gadā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2019
Anita

Sveiki! Vēlējos uzzināt nodokļu situāciju šādā gadījumā: 1. Cilvēkam ir pamatdarbs (oficiāls, ar līgumu uz nenoteiktu laiku), kur pēc nodokļiem saņem ap 1300 eiro. 2. Ir piedāvāts papilddarbs, kur maksātu 300 eiro (bruto). Jautājums šāds – ja reģistrējas par pašnodarbināto, kādi nodokļi būtu jāmaksā? Ja ir zem 430 eiro, tad saprotu, ka tikai 5% (VSAIO). Vai taisnība? Vai arī tas, ka ir pamatdarbs, kaut kā ietekmē pašnodarbinātā nodokļu ziņā? Ja tā, tad kura nodokļu sistēma ir izdevīgāka pašnodarbinātajam? Paldies!

A
atbild:
04. martā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba ņēmējs var paralēli nodarboties arī ar savu biznesu. Jāzina, ka tiesības un ierobežojumus uz blakus darbu nosaka Darba likuma 91. un 92. pants. Tātad blakus darbs ir jāsaskaņo ar darba devēju.

Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā ir informācija saimnieciskās darbības veicējiem. Izvēle ir paša nodokļu maksātāja ziņā.

Pašnodarbinātajam ir jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā. Ja ienākums mēnesī ir mazāks par 430 eiro, ir jāveic valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas 5% apmērā pensiju apdrošināšanai. Iemaksas veic reizi ceturksnī par katru mēnesi. No pirmajiem 50 eiro gadā iemaksas nav jāveic.

Saimnieciskās darbības veicējs iedzīvotāju ienākuma nodokli samaksā reizi gadā pēc tam, kad taksācijas gadam sekojošajā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam iesniegta gada ienākumu deklarācija un aprēķināts nodoklis.

Labs saturs
27
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas