E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16257
Lasīšanai: 3 minūtes
2
6
2
6

Parādnieka tiesības un pienākumi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. februārī, 2019
Vilmars

Labdien! Ja tu vēlies nomaksāt savu parādu un zvani, ar tevi pat runāt negrib, man tagad tikai būs 3 mēneši, un gribēju sarunāt, lai neņem nost naudu no konta, bet man atbildēja: viņai ir vienalga – un visu labu! Ar tevi pat runāt negrib.

A
atbild:
07. februārī, 2019

No Jūsu jautājuma nav saprotams, kādā institūcijā esat vērsies, kā arī nav saprotams, ko vēlējāties noskaidrot. No konteksta var pieņemt, ka jautājums saistīts ar parādu piedziņu un tiesu izpildītāja darbu.

Tiesu izpildītājs bloķē parādnieka kontu saskaņā ar Civilprocesa likuma 599.1 panta nosacījumiem. Tas paredz, ka, vēršot piedziņu uz parādnieka naudas līdzekļiem kredītiestādē vai pie cita maksājumu pakalpojumu sniedzēja, tiesu izpildītājs sagatavo un nosūta kredītiestādei vai citam maksājumu pakalpojumu sniedzējam rīkojumu par naudas līdzekļu apķīlāšanu rīkojumā norādītajā apmērā. Rīkojumu saskaņā ar kontu reģistra ziņām par parādnieka atvērtajiem kontiem nosūta attiecīgajai kredītiestādei vai maksājumu pakalpojumu sniedzējam. Tādējādi konts bankā būs bloķēts, kamēr tiks nomaksāta visa parāda summa.

Rīkojumā tiesu izpildītājs attiecībā uz parādnieku – fizisko personu – vienai no kredītiestādēm vai maksājumu pakalpojumu sniedzējiem norāda šā likuma 1. pielikuma 3. punktā noteikto ierobežojumu. Tas nozīmē, ka, kamēr Jums konts ir bloķēts, Jūs varat vērsties bankas filiālē un, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, izņemt skaidrā naudā līdz 430 eiro mēnesī.

Jums var ieteikt vērsties klātienē pie tiesu izpildītāja un pārrunāt jautājumu par parāda nomaksu. Jums kā parādniekam ir tiesības iepazīties ar visiem lietas materiāliem, kā arī prasīt, lai tiesu izpildītājs izskaidro Jums visus neskaidros jautājumus.

Civilprocesa likuma 552. pants nosaka parādnieka pienākumus:

  • Parādnieks pēc uzaicinājuma ierodas pie tiesu izpildītāja un sniedz paskaidrojumus par savu mantisko stāvokli un darbavietu, vienlaikus informējot par summām, uz kurām nevar vērst piedziņu ( pants).
  • Parādnieks paziņo tiesu izpildītājam par darbavietas vai deklarētās dzīvesvietas, deklarācijā norādītās papildu adreses vai dzīvesvietas maiņu nolēmuma izpildes laikā, kā arī par papildu ienākumu avotiem.
  • Ja parādnieks pēc uzaicinājuma neierodas pie tiesu izpildītāja, atsakās dot paskaidrojumus vai nesniedz likumā noteiktās ziņas, tiesu izpildītājs var griezties tiesā, lai tā izlemtu jautājumu par šīs personas atbildību. Tiesa var pieņemt lēmumu par parādnieka atvešanu piespiedu kārtā, kā arī uzlikt viņam naudas sodu: fiziskajai personai līdz 80 euro, bet amatpersonai – līdz 360 euro. Par tiesas lēmumu var iesniegt blakus sūdzību.
  • Ja tiek konstatēts, ka parādnieks sniedzis nepatiesas ziņas, tiesu izpildītājs nosūta iesniegumu prokuroram.
Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 67 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas