E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16209
Lasīšanai: 5 minūtes
2
2
2
2

Ja atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, braukt var tikai ar velosipēdu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2019
Ainārs

Labdien! Ir liegums braukt ar auto (par braukšanu reibumā). Jautājums: vai pēc lieguma man būs jākārto arī traktortehnikas eksāmens? Ir traktorista apliecība. Paldies!

A
atbild:
05. februārī, 2019
Linda Balode
LV portāls

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 309. pants paredz, ka lēmumu par transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanu izpilda, izdarot attiecīgu ierakstu transportlīdzekļu un transportlīdzekļu vadītāju valsts reģistrā un traktortehnikas un tās vadītāju informatīvajā sistēmā un izņemot transportlīdzekļu vadītāja apliecību.

Ja transportlīdzekļa vadītājam atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, bet transportlīdzekļu vadītāja apliecība nav izņemta, transportlīdzekļa vadītājam ir pienākums 10 dienu laikā no lēmuma paziņošanas dienas nodot nederīgo vadītāja apliecību Ceļu satiksmes drošības direkcijai, Valsts tehniskās uzraudzības aģentūrai vai Valsts policijai. Savukārt, izpildot lēmumu par transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanu, izņem visu transportlīdzekļu kategoriju vadītāja apliecības, izņemot velosipēda vadītāja apliecību.

Respektīvi, ja tiek atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, braukt var tikai ar velosipēdu, taču tādā gadījumā ir nepieciešama velosipēda vadītāja apliecība.

Vienlaikus, lai precīzi sniegtu atbildi uz uzdoto jautājumu un izskaidrotu turpmāko rīcību, nav īsti saprotams, vai Jums, piemēram, bija tiesības vadīt vienas vai vairāku kategoriju traktortehniku un uz cik ilgu laiku bija uzlikts liegums vadīt transportlīdzekļus. Tāpēc aicinām savlaicīgi sazināties ar Valsts tehniskās uzraudzības aģentūru un izklāstīt detalizētāku informāciju, lai konkrēti uzzinātu, kā šādā situācijā turpmāk rīkoties. Iestāde apmeklētājus pieņem Latvijas lielākajās pilsētās, līdzi jāņem personu apliecinoši dokumenti. Taču, visticamāk, lai atjaunotu tiesības vadīt traktortehniku, Jums būs jākārto gan teorētiskais, gan vadīšanas eksāmens, jo transportlīdzekļu vadīšanas tiesības tika atņemtas par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā.

Tālāk norādīta kārtība, kā atgūt transportlīdzekļa vadītāja tiesības un kā atjaunot tiesības vadīt traktortehniku.

Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 103 Transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtība un vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas, atjaunošanas un iznīcināšanas kārtība 39. punkts nosaka, ka pēc soda izciešanas, ja “personai ir atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz gadu vai ilgāk vai ja transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir atņemtas par transportlīdzekļa vadīšanu alkoholisko dzērienu, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, persona, lai atjaunotu vadītāja tiesības, nokārto B kategorijai atbilstošu teorētisko un vadīšanas eksāmenu vienā no CSDD nodaļām, kurā šos eksāmenus pieņem”.

Savukārt traktortehnikas vadītāja tiesību atjaunošana ir iespējama saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 551 “Traktortehnikas vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas, kā arī traktortehnikas vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas, atjaunošanas un iznīcināšanas kārtība”. Minēto MK noteikumu 48. punkts paredz, ka, atjaunojot traktortehnikas vadītāja tiesības pēc sodāmības dzēšanas vai noņemšanas, persona kārto Ceļu satiksmes likuma 29. panta 4.un piektajā daļā noteiktos eksāmenus šādā kārtībā:

  • nokārto attiecīgajai kategorijai atbilstošos eksāmenus, ja tā iepriekš ieguvusi tiesības vadīt tikai vienas kategorijas traktortehniku;
  • pēc izvēles nokārto tikai vienai no iepriekš iegūtajām kategorijām atbilstošos eksāmenus, ja tā iepriekš ieguvusi tiesības vadīt vairāku kategoriju traktortehniku;
  • ja personai transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir atņemtas uz laiku līdz gadam, persona, lai atjaunotu transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, normatīvajos aktos par transportlīdzekļu vadīšanas tiesību iegūšanu un atjaunošanu noteiktajā kārtībā nokārto teorētisko eksāmenu;
  • ja personai transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir atņemtas uz gadu vai ilgāk vai transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir atņemtas par transportlīdzekļa vadīšanu alkoholisko dzērienu, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, kā arī ja personai pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros ir noteikts transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums, persona, lai atjaunotu transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, normatīvajos aktos par transportlīdzekļu vadīšanas tiesību iegūšanu un atjaunošanu noteiktajā kārtībā nokārto teorētisko un vadīšanas eksāmenu.

Vienlaikus šo MK noteikumu 49. punkts nosaka, ka pēc sodāmības dzēšanas vai noņemšanas personai ir jāatjauno atņemtās traktortehnikas kategorijas vadītāja tiesības, pirms tā iegūst tiesības vadīt citas kategorijas traktortehniku.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 72 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas