E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16155
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Piespiedu izpildes līdzekļus norāda piedzinējs

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. janvārī, 2019
Jānis

Labdien! Situācija ir šāda. Ir dzīvoklis, es kā kredīta ņēmējs, bijusī sieva galvotājs. Šobrīd ir vērsta parādu piedziņa pret īpašumu (par labu uzturlīdzekļu fondam), īpašums ir mans vienīgais, tajā dzīvoju ar jauno ģimeni (2 pieaugušie un 2 bērni). Vairākkārt esmu mēģinājis vienoties par parāda atmaksu, sadalot to vairākos maksājumos, tiesu izpildītājs to ir noraidījis. Katru mēnesi man no algas atvelk vismaz 150 līdz 300 eiro, parāda summa nesarūk, bet pieaug. Aprunājoties ar bijušo sievu par summām, ko viņa saņem no tiesu izpildītāja, – tās ir neregulāras un ne tuvu neatbilst no manis atvilktajam apjomam. Pilnībā esmu gatavs maksāt uzturlīdzekļus, bet maksāt tos un rēķināties, ka vēl papildus tam noskaita 150–300 eiro tiesu izpildītājs, nav iespējas. Kā risināt šo situāciju? Vai vienīgo īpašumu, kurš ir ieķīlāts bankā, ja prasītājs ir ķīlas galvotājs, tiesu izpildītājs var atsavināt?

A
atbild:
14. februārī, 2019

Tiesu izpildītājs, piedzenot parādu, kā piespiedu izpildes līdzekļus piemēro tos, ko ir lūdzis piedzinējs. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 557. pantu tie ir piedziņas vēršana uz kustamo un nekustamo mantu, naudas līdzekļiem kredītiestādēs un darba samaksu vai tai pielīdzinātajiem maksājumiem.

Ja konkrētajā gadījumā tiesu izpildītājs uzskata, ka piedziņas vēršana uz nekustamo īpašumu ir lietderīga un nepieciešama, viņš to var darīt.

Der zināt, ka no atgūtajiem naudas līdzekļiem tiesu izpildītājs vispirms ietur savus izdevumus.

To nosaka Civilprocesa likuma 621. panta pirmā daļa: no summas, ko tiesu izpildītājs piedzinis no parādnieka, vispirms sedz sprieduma izpildes izdevumus, no pārējās summas apmierina piedzinēju prasījumus, kas pamatoti ar šā tiesu izpildītāja lietvedībā esošiem izpildu dokumentiem. Respektīvi, tiesu izpildītājs vispirms no atgūtajiem naudas līdzekļiem saņem atlīdzību par savu darbu un atlikušo starpību pēc tam pārskaita piedzinējam.

Jūs varat mēģināt realizēt savas tiesības, kas ir noteiktas Civilprocesa likuma 206. panta pirmajā daļā. Proti, vērsties tiesā ar lūgumu, jo tiesa, kas taisījusi spriedumu lietā, ir tiesīga pēc lietas dalībnieka pieteikuma, ievērojot pušu mantisko stāvokli, bērnu tiesības vai citus apstākļus, pieņemt lēmumu par sprieduma izpildīšanas atlikšanu vai sadalīšanu termiņos, kā arī par tā izpildes veida un kārtības grozīšanu. Lēmums par sprieduma izpildīšanas atlikšanu, sadalīšanu termiņos vai izpildes veida un kārtības grozīšanu izpildāms nekavējoties.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas