E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16133
Lasīšanai: 3 minūtes
8
8

Vai drīkst filmēt vecākus, kuri dzer un smēķē bērna klātbūtnē

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. janvārī, 2019
Anatolijs

Vai drīkst filmēt cilvēkus, kas pārkāpj noteikumus, lieto alkoholu un smēķē neatļautās vietās un bērnu klātbūtnē?

A
atbild:
30. janvārī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Pēc jautājuma var noprast, ka filmēšanas mērķis ir nofilmēto materiālu iesniegt tiesībaizsardzības iestādēm, tādējādi uz šādu datu apstrādi attiecas Vispārīgā datu aizsardzības regula.

Lai personu datu, tai skaitā videoieraksta, apstrāde būtu likumīga, atbilstoši Vispārīgās datu aizsardzības regulas 6. panta 1. punktam ir nepieciešams vismaz viens no tajā minētajiem tiesiskajiem pamatojumiem:

  • [datu subjekta] piekrišana;
  • līguma izpilde;
  • juridisks pienākums;
  • sabiedrības intereses;
  • vitālo interešu aizsardzība;
  • leģitīmo interešu ievērošana (ko katrs no tiem nozīmē, sīkāks izklāsts pieejams LV portāla skaidrojumā Personas datu apstrādes principi).

Ja uz minēto datu apstrādi attiecināms kaut viens no regulas 6. panta pirmajā daļā minētajiem pamatojumiem, tad datu apstrāde ir likumīga. Ja nav attiecināms neviens no minētajiem pamatojumiem, datu apstrāde nav likumīga.

Pēc zvērināta advokāta un sertificēta datu aizsardzības speciālista Ivo Krieva domām, šāda apstrāde varētu tikt pamatota ar sabiedrības interesēm vai trešo personu vitāli svarīgu interešu aizsardzību (bērna veselības apdraudējums). Viņaprāt, šāda materiāla filmēšana un nodošana tiesībaizsardzības iestādēm būtu atbilstoša un likumīga. Tomēr būtu jāizvairās no šāda materiāla publicēšanas, jo tad varētu tikt pārkāpts minimizācijas princips mērķu sasniegšanai, īpaši ņemot vērā, ka materiālā ir iekļauta nepilngadīga persona (proti, regula nosaka, ka personas dati var tikt apstrādāti tikai atbilstoši paredzētajam mērķim un tam nepieciešamajā apjomā).

LV portāls atgādina, ka Bērnu tiesību aizsardzības likuma 48. panta pirmā daļa paredz, ka bērns ir aizsargājams no smēķēšanas un alkoholisko dzērienu ietekmes. Bērns nedrīkst atrasties smēķēšanai paredzētu izstrādājumu vai ierīču dūmu un tvaika ietekmē. Bērna klātbūtnē nedrīkst smēķēt, lai nodrošinātu viņam no smēķēšanai paredzētu izstrādājumu vai ierīču dūmiem un tvaika brīvu vidi. Šī paša panta otrajā daļā ir noteikts, ka bērnā jārada negatīva attieksme pret smēķēšanu, bezdūmu tabakas izstrādājumu, alkoholisko un enerģijas dzērienu lietošanu.

Bērnu tiesību aizsardzības likuma izpratnē apzināta bērna pakļaušana kaitīgu faktoru, tai skaitā tabakas dūmu, iedarbībai ir fiziska vardarbība (1. panta 11. punkts).

Savukārt Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likuma 10. panta otrās daļas 1. punktā ir noteikts, ka bērna klātbūtnē smēķēt ir aizliegts.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 77 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas