E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16026
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
3
1
3

Jaunajam īpašniekam ir saistoši iepriekš noslēgtie īres līgumi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. janvārī, 2019
Valdis

Labdien! Īrēju dzīvokli daudzdzīvokļu mājā, kas pieder juridiskai personai. Daudzdzīvokļu māja pāriet citas juridiskās personas īpašumā. Vai viņiem ir saistošs iepriekšējais īres līgums? Vai viņi drīkst pēc saviem ieskatiem kardināli celt īres maksu, kā arī apsaimniekošanas maksu?

A
atbild:
29. janvārī, 2019
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Likuma Par dzīvojamo telpu īri 8. pantā noteikts: ja dzīvojamā māja vai dzīvoklis pāriet citas juridiskās vai fiziskās personas īpašumā, jaunajam īpašniekam ir saistoši iepriekšējā īpašnieka noslēgtie dzīvojamās telpas īres līgumi.

Likuma 11.3 pantā ir iekļauta norma, ka dzīvojamās telpas īres līgumā nosakāmi tie pakalpojumu veidi, kurus dzīvojamās telpas lietošanas laikā saņem īrnieks:

  1. pamatpakalpojumi, kuri ir nesaraujami saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu (apkure, aukstais ūdens, kanalizācija un sadzīves atkritumu izvešana);
  2. papildpakalpojumi, par kuru sniegšanu izīrētājs un īrnieks vienojušies dzīvojamās telpas īres līgumā (karstais ūdens, gāze, elektrība, garāža, autostāvvieta u. c.) un no kuriem īrnieks var atteikties, divas nedēļas iepriekš rakstveidā brīdinot izīrētāju.

Par to, ka tiek paaugstināta maksa par pamatpakalpojumiem, īrnieks rakstveidā jābrīdina vismaz trīs mēnešus iepriekš, norādot maksas paaugstināšanas iemeslu un, ja īrnieks pieprasa, sniedzot finansiālu pamatojumu.

Par papildpakalpojumu maksas paaugstināšanu īrnieks rakstveidā jābrīdina vismaz mēnesi iepriekš, norādot maksas paaugstināšanas iemeslu un, ja īrnieks pieprasa, sniedzot finansiālo pamatojumu.

Ja īpašnieks vēlas paaugstināt īres maksas peļņas daļu, īpaši svarīgs ir likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 13. pantā  noteiktais: “Dzīvojamās telpas īres līguma nosacījumus var grozīt, īrniekam un izīrētājam rakstveidā vienojoties.

Ja dzīvojamās telpas īres līgumā ir paredzēta iespēja līguma darbības laikā paaugstināt dzīvojamās telpas īres maksu, izīrētājs vismaz sešus mēnešus iepriekš rakstveidā brīdina īrnieku par tās paaugstināšanu, ja vien īres līgumā nav noteikts citādi. Brīdinājumā norādāms īres maksas paaugstināšanas iemesls un finansiālais pamatojums.

Strīdus, kas rodas sakarā ar dzīvojamās telpas īres līguma grozīšanu, izšķir tiesa.”

LV portālā skaidrojumā Par īres maksas paaugstināšanu, izīrētāja un īrnieka attiecībām zvērināts advokāts Jānis Lapsa norāda, ka tad, ja domstarpības par īres maksas paaugstināšanu nonāk tiesā, tiek rēķināts, cik lieli ir apsaimniekošanas izdevumi, cik – peļņa, un pieprasīti pierādījumi. “Ja prasība par īres maksas nesamērīgumu šķiet nepamatota, to noraida.”

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas