E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1602
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Par pabalstu sakarā ar ģimenes locekļa nāvi

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. novembrī, 2012
Evija Suhačeva

Saskaņā ar Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 20.pantu („Pabalsts sakarā ar ģimenes locekļa vai apgādājamā nāvi”) amatpersonai (darbiniekam) izmaksā pabalstu sakarā ar ģimenes locekļa (laulātā, bērna, vecāku, vecvecāku, adoptētāja vai adoptētā, brāļa vai māsas) vai apgādājamā nāvi ne vairāk kā vienas minimālās mēneša darba algas apmērā. Vēlētos sīkāku skaidrojumu. (Strādāju pašvaldībā un man ir nomirusi vecmamma. Vai pašvaldībai ir pienākums man maksāt šo pabalstu? Vai saistībā ar vecvecākiem ir kaut kādas nianses šī pabalsta maksāšanā vai nemaksāšanā. Jo konkrēti manā darbavietā uzskata, kad šis pabalsts nepienākas. Taču manai māsīcai citā pašvaldībā šis pabalsts tika izmaksāts.) Paldies.

A
atbild:
14. novembrī, 2012
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saistībā ar Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma vairākiem pantiem (arī 20.pantu) ir izdoti likumā prasītie Ministru kabineta noteikumi, kas nosaka šā pabalsta piešķiršanas kārtību.

Ministru kabineta 2010.gada 21.jūnija noteikumu Nr.565 “Noteikumi par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku sociālajām garantijām” VI nodaļā (Pabalsts sakarā ar ģimenes locekļa vai apgādājamā nāvi) paredzēts:

36. Lai amatpersona (darbinieks) saņemtu pabalstu sakarā ar ģimenes locekļa (laulātais, bērni, vecāki, vecvecāki, adoptētāji un adoptētie, brāļi un māsas) vai apgādājamā nāvi, tā gada laikā pēc ģimenes locekļa vai apgādājamā nāves iesniedz attiecīgās institūcijas vadītājam vai viņa pilnvarotai amatpersonai iesniegumu par pabalsta piešķiršanu. Amatpersona (darbinieks) ir tiesīga iesniegt miršanas apliecības kopiju, kā arī radniecību, laulību vai apgādību apliecinoša dokumenta kopiju, uzrādot oriģinālu. Prasība iesniegt dokumentu kopijas un uzrādīt to oriģinālus nav attiecināma, ja dokumenti tiek iesniegti saskaņā ar normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu apriti.

37. Ja amatpersona (darbinieks) šo noteikumu 36.punktā minētos dokumentus (izņemot iesniegumu) neiesniedz, institūcija minēto informāciju iegūst Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

38. Pabalstu sakarā ar ģimenes locekļa vai apgādājamā nāvi izmaksā mēneša laikā pēc šo noteikumu 36.punktā minēto dokumentu saņemšanas, pārskaitot pabalsta summu uz amatpersonas (darbinieka) norādīto kontu kredītiestādē.
Ja pašvaldība pabalstu nepiešķir, tai ir pienākums oficiāli pamatot atteikuma iemeslus.

Pašvaldības noteikumos vai nolikumā par administrācijas, struktūrvienību un iestāžu amatpersonu (darbinieku) atlīdzības sistēmu parasti ir precizējošs nosacījums: ja vairāki ģimenes locekļi atrodas darba attiecībās ar pašvaldību, tiesības uz šo pabalstu ir tikai vienam no viņiem.
Atlīdzības likumā minētas atsevišķas situācijas, amatpersonas/darbinieki, uz kuriem šis likums neattiecas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas