E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15870
Lasīšanai: 3 minūtes
11
11

Kas vajadzīgs, lai pārdotu ziepes

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. decembrī, 2018
Olga

Es nodarbojos ar ziepju liešanu. Vēlos uzzināt, kas man ir nepieciešams, lai es likumīgi un oficiāli varētu nodarboties ar to pārdošanu?

A
atbild:
19. decembrī, 2018
Veselības inspekcija
Maija Rumpētere, Produktu drošuma un tirgus uzraudzības nodaļas vadītāja

Ziepes, kas paredzētas lietošanai cilvēka higiēnas vajadzībām, ir kosmētikas līdzeklis. Prasības kosmētikas līdzekļiem nosaka Eiropas Parlamenta un Padomes Regula (EK) Nr. 1223/2009 par kosmētikas līdzekļiem (turpmāk – Regula 1223/2009). Ražotājs ir atbildīgā persona par tirgū laisto kosmētikas līdzekli un ir atbildīgs par normatīvo aktu ievērošanu. Normatīvajos aktos nav paredzētas atkāpes vai atšķirīgas prasības atkarībā no kosmētikas līdzekļu ražošanas apjoma, līdz ar to, ražojot kosmētikas līdzekļus, vienmēr jāievēro normatīvo aktu prasības.

Atbildīgā persona saskaņā ar Regulas 1223/2009 10., 11. pantā un I pielikumā minēto nodrošina, ka kosmētikas līdzeklim ir veikts drošuma novērtējums un tiek izstrādāta un glabāta kosmētikas līdzekļa lietas dokumentācija.

Regulas 1223/2009 8. pants nosaka, ka kosmētikas līdzekļa ražošanā ir jānodrošina labas ražošanas prakse, kosmētikas labas ražošanas prakses vadlīnijas ir Latvijas standartā LVS EN ISO 22716:2008 “Kosmētika. Laba ražošanas prakse (GMP). Labas ražošanas prakses vadlīnijas”. Iepazīties ar standartu bez maksas var standartu lasītavā, kas atrodas Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā 157, 305. kabinetā, kā arī to var iegādāties, pasūtot SIA “Latvijas standarts” tīmekļvietnē.

Saskaņā ar Regulas 1223/2009 13. pantu pirms laišanas tirgū atbildīgā persona ievada nepieciešamo informāciju kosmētikas līdzekļu elektroniskās paziņošanas portālā CPNP. Plašāka informācija par kosmētikas līdzekļa paziņošanu un CPNP lietotāja rokasgrāmata pieejama Veselības inspekcijas mājaslapā sadaļā Ķīmija un kosmētika.

Inspekcija informē, ka ir jānodrošina kosmētikas līdzekļa marķējums valsts valodā saskaņā ar Regulas 1223/2009 19. pantu.

Lai ražotu kosmētikas līdzekļus un tos darītu pieejamus tirgū Latvijas teritorijā – izplatīšanai, patēriņam vai izmantošanai, nav nepieciešams saņemt atļauju no Veselības inspekcijas. Veselības inspekcija veic tirgū laisto kosmētikas līdzekļu uzraudzību un kontrolē to atbilstību normatīvo aktu prasībām.

Papildu informācija par ražotāja pienākumiem ir pieejama Veselības inspekcijas mājaslapā.

Minētā regula un citi normatīvie akti kosmētikas jomā ir pieejami Veselības inspekcijas mājaslapas sadaļā Ķīmija un kosmētika.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas