E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15794
Lasīšanai: 3 minūtes
27
27

Piemājas dārzs un mājiņa uz betona klučiem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. decembrī, 2018
Ivo

Savā piemājas dārziņā vēlos novietot dārza mājiņu uz betona klučiem. Cik lielai nepieciešams būt ēkai, un vai šāda iespēja pastāv – novietot ēku bez pamatiem/pāļiem un būvatļaujas?

A
atbild:
13. decembrī, 2018
Ekonomikas ministrija
Evita Urpena, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Savā nekustamajā īpašumā var novietot dārza māju (būvdarbi, kurus veic iepriekš izgatavotas būves salikšanai no gataviem elementiem paredzētajā novietnē, neizbūvējot pamatus vai pamatni dziļāk par 30 centimetriem), ja tās atrašanās vieta un vizuālais risinājums ir saskaņots ar būvvaldi. Būvvaldē iesniedzamās būvniecības ieceres dokumentācijas apjoms būs atkarīgs no dārza mājas lieluma.

Būves iedala trīs grupās atkarībā no būvniecības sarežģītības un iespējamās ietekmes uz vidi, to iedalījums grupās noteikts Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi” 1. pielikumā. Lai noteiktu, vai ēka pieder pie konkrētās grupas ēkām, jābūt spēkā vienai no minētajām klasifikācijas pazīmēm. Konkrēti klasifikācijas kritēriji ir noteikti pirmajai un trešajai grupai, bet otrajā grupā klasificē tās ēkas, kuras neatbilst nevienai no divām grupām. Pirmās grupas ēkas iedalījuma kritērijā “Platība, apbūves laukums” ir iespējami trīs gadījumi:

  1. mazēka (vienstāva ēka, t.sk. nojume un palīgēka, kuras apbūves laukums nav lielāks par 25 m²);
  2. ārpus pilsētu un ciemu teritorijām vienstāva lauku saimniecību nedzīvojamā ēka, kura nav paredzēta dzīvnieku turēšanai, un palīgēka (piemēram, saimniecības ēka, noliktava, šķūnis, pagrabs, nojume, garāža) ar apbūves laukumu līdz 60 m²;
  3. atsevišķa rūpnieciski izgatavota vienstāva ēka ar apbūves laukumu līdz 60 m², tai skaitā konteinertipa ēka vai būvizstrādājums, izņemot ēku, kurā tiek izvietota bīstamā iekārta.

Tādējādi neatkarīgi no atrašanās vietas dārza māju klasificē kā pirmās grupas ēku, ja tā atbilst mazēkas klasifikācijai (apbūves laukums nav lielāks par 25 m²) vai tā ir rūpnieciski izgatavota vienstāva ēka ar apbūves laukumu līdz 60 m², ko izgatavo ražotājs ar atbilstošu dokumentāciju, nevis pati persona (būvniecības ierosinātājs). Savukārt lielāku dārza māju klasificē otrajā grupā.

Ja dārza māja atbilst pirmās grupas ēkas klasifikācijas pazīmei, tad atbilstoši MK noteikumu Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi” 22. punktam būvvaldē iesniedzams paskaidrojuma raksts (1. pielikums), bet lielākai dārza mājai (otrās grupas ēkai) – būvniecības iesniegums (4. pielikums) un būvprojekts minimālā sastāvā (28. vai 29. punkts).

Labs saturs
27
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas