E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15486
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Prettiesiska personas datu apstrāde

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. oktobrī, 2018
Dana

Labdien! Mans jautājums ir par to, kādas ir manas tiesības situācijā, kad nepārtraukti un, manuprāt, nepamatoti saņemu telefona zvanus (vismaz 8–10 zvani dienā, arī sestdienās) no parādu piedzinējiem, kas mēģina sazināties ar manu radinieku. Parādnieks apgalvo, ka manu telefona numuru nav norādījis kā kontaktpersonas telefonu. Tieku meklēta arī caur “draugiem.lv” ar tekstu: ja pazīstu parādnieku, lai sazinos ar vēstules sūtītāju. Saņemu arī SMS it kā no advokāta: “Atmaksājiet parādu pret “Vivus.lv”! Citādi tiks sagatavots pieteikums LR tiesai par piespiedu piedzinu, kā rezultātā Jums palielināsies izdevumi!” vai “ATKĀRTOTI PAZIŅOJAM, ka Jūsu lietu, iespējams, nodos detektīvam privātās izmeklēšanas uzsākšanai, ja neatmaksāsiet parādu!”.

Uz nepazīstamiem telefona zvaniem neatbildu un uz šādām īsziņām arī ne, tomēr arī manai pacietībai ir robežas. Gribētu zināt, kā varu rīkoties šajā situācijā, jo uzskatu, ka man nav nekādas daļas gar citu cilvēku parādiem un problēmām, lai cik tuvs vai tāls būtu radinieks. Par draudiem tos īsti nosaukt nevar, bet par vajāšanu gan varbūt. Kādas ir manas tiesības?

Paldies par man veltīto laiku! Jauku dienu!

A
atbild:
19. oktobrī, 2018

Saskaņā ar Krimināllikuma 132.1 pantu, kas nosaka: “Par vairākkārtēju vai ilgstošu citas personas izsekošanu, novērošanu, draudu izteikšanu šai personai vai nevēlamu saziņu ar šo personu, ja tai ir bijis pamats baidīties par savu vai savu tuvinieku drošību,” vajāšana ir kriminālsodāms noziegums. Lai izvērtētu, vai Jūsu situācijā ir piemērojams atbilstošais Krimināllikuma pants, Jums ir jāizvērtē, vai komunikācijas rezultātā Jums ir pamats baidīties par savu vai tuvinieku drošību. Šajā gadījumā tiešu draudu izteikums obligāti nav nepieciešams.

Plašāk vajāšanas jautājums ir analizēts LV portāla rakstā “Par vajāšanu ieviesīs kriminālatbildību”.

Kopš 2018. gada 25. maija Latvijā, līdzīgi kā visās ES dalībvalstīs, tiek piemērota “Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679”, kura cita starpā nosaka personas datu apstrādes tiesisko pamatu un atbildību par personas datu apstrādes pārkāpumiem.

Ņemot vērā parādnieka apgalvojumu, ka Jūsu telefona numurs nav nodots trešajām personām un Jūs neesat ar kredīta saņemšanu saistītā persona, Jums ir tiesības noskaidrot, kur attiecīgais nebanku kredītdevējs SIA “VIVUS.LV” ir ieguvis Jūsu personas datus (vārds, uzvārds telefona numurs u. c.) un uz kāda pamata attiecīgās personas, tai skaitā zvērināts advokāts, veic šādu Jūsu personas datu apstrādi.

Pēc to personu identificēšanas, kas veic nevēlamo saziņu ar Jums, Jums ir nepieciešams rakstveidā pieprasīt šīm personām jebkādu Jūsu personas datu apstrādes pārtraukšanu un Jūsu datu dzēšanu no visām datubāzēm un reģistriem, kuros tie tiek apstrādāti.

Gadījumā, ja pēc šāda pieprasījuma paziņošanas nevēlamā komunikācija turpinās, Jums ir tiesības vērsties Datu valsts inspekcijā ar iesniegumu par prettiesisku Jūsu personas datu apstrādi. Plašāka informācija par personas datu apstrādi ir pieejama Datu valsts inspekcijas mājaslapā www.dvo.gov.lv. Iesniegumu paraugi ir pieejami šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas