E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15457
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Par ģimenes valsts pabalsta apmēru jāuzzina VSAA

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. oktobrī, 2018
Iveta

Labdien! Man kopā ir četri bērni. Līdz šim saņēmu pabalstus kā četru bērnu mamma, kaut arī vecākajam ir 28 gadi. Dzimis 1990. gada 22. martā. Otrajam dēlam ir 19 gadi, dzimis 1999. gada 3. augustā, mācās Latvijas Universitātē, vadības zinības, pilna laika klātiene. Trešajam dēlam 16 gadi, dzimis 19.08.2002., mācās Jēkabpils Agrobiznesa Barkavas struktūrvienības profesionālās vidējās izglītības Augkopības programmā 1. kursā. Ceturtajam dēlam 7 gadi, dzimis 18.07.2011., mācās Degumnieku pamatskolā.

Nekādi nesaprotu savus ģimenes valsts pabalstus un arī piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta. Līdz otrā bērna 18 gadiem un Madonas ģimnāzijas beigšanai jauno likumu kārtībā es saņēmu līdz maijam–jūnijam 172,97 eiro. No jūlija līdz oktobrim saņēmu 94,21. Šomēnes, oktobrī, saņēmu 50,07 eiro ģimenes pabalstu. Varbūt es nepareizi saprotu, bet, manuprāt, man joprojām vēl līdz 20 gadiem ir šie 3 bērni, kuri mācās, un man vajadzētu saņemt šo ģimenes piemaksu 66 eiro, jo mani bērni mācās skolā un divi lielie bērni nav sasnieguši 20 gadu vecumu.

Ļoti vēlētos, lai man izskaidro radušos problēmu un arī paskaidro, kāds man būtu tagad bērnu ģimenes pabalstu kopsavilkums. Paldies par sapratni!

A
atbild:
16. oktobrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ģimenes valsts pabalstu piešķir par katru ģimenē audzināmo bērnu no viņa viena gada vecuma sasniegšanas dienas līdz 15 gadu vecumam.

Ja bērns pēc 15 gadu vecuma sasniegšanas turpina mācīties vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē, pabalstu turpina izmaksāt līdz 20 gadu vecuma sasniegšanai, ja jaunietis nav stājies laulībā.

Pabalsta apmērs tiek noteikts atkarībā no bērnu skaita ģimenē:

  • par pirmo bērnu ģimenē 11,38 eiro;
  • par otro bērnu 22,76 eiro – divas reizes lielāks nekā par pirmo bērnu;
  • par trešo bērnu 34,14 eiro – trīs reizes lielāks nekā par pirmo bērnu;
  • par ceturto un nākamajiem bērniem 50,07 eiro – 4,4 reizes lielāks nekā par pirmo bērnu.

Nosakot pabalsta apmēru, pabalsta pieprasītāja ģimenes kopējā bērnu skaitā ieskaita visus pieprasītāja bērnus – arī tos, par kuriem pabalsta izmaksa ir izbeigta, jo bērns jau ir sasniedzis 20 gadu vecumu vai arī pēc 15 gadu vecuma sasniegšanas nemācās, tādēļ pabalsts par viņu nav piešķirts.

No šā gada 1. marta ģimenes valsts pabalsta saņēmējam par divu un vairāku bērnu audzināšanu, par kuriem ir piešķirts un izmaksāts ģimenes valsts pabalsts, papildus ģimenes valsts pabalstam tiek piešķirta arī piemaksa:

  • par diviem bērniem – 10 eiro mēnesī;
  • par trim bērniem – 66 eiro mēnesī;
  • par katru nākamo bērnu – par 50 eiro lielāks nekā par iepriekšējo.

Bērnu skaita noteikšana piemaksai atšķiras no bērnu skaita noteikšanas ģimenes valsts pabalsta apmēram. Piemaksu neveido un bērnu skaitā neieskaita bērnus, par kuriem ģimenes valsts pabalsts nav piešķirts un netiek izmaksāts, piemēram, bērnus, kas ir vecāki par 20 gadiem.

Pabalsta izmaksa ir atšķirīga vasaras mēnešos, ja ģimenē ir izlaiduma klašu bērni, par kuriem pārtrauc pabalstu izmaksu. Ja bērni rudenī turpina mācīties, lai atsāktu pabalsta izmaksu, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai varētu būt nepieciešama izziņa no mācību iestādes gadījumos, ja VSAA nesaņem informāciju no Izglītības un zinātnes ministrijas.

Līdz ar to tikai VSAA varat konkrēti noskaidrot, kā Jums tiek aprēķināts pabalsts par bērniem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas