E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15405
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
1

Kad pensiju indeksācijā tiek ņemts vērā darbs kaitīgos apstākļos

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. oktobrī, 2018
Ausma Sarkane

Pensionējos 1999. gadā pēc saraksta Nr. 2. Darba stāžs 39 pilni gadi, un šogad pensiju indeksēja ar koeficientu 1,0655. Paldies! Tas par stāžu, bet vai nelēma arī par kaitīgumu piemaksāt, jo, aizejot ātrāk pensijā, naudā es zaudēju. Pensijas aprēķina formulā saucējs man lielāks – iespējamie dzīves gadi ilgāki.

A
atbild:
05. oktobrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma “Par valsts pensijām” izmaiņas, atbilstoši kurām šogad oktobrī indeksē pensijas, paredz lielākus koeficientus par ilgāku darba stāžu. Viens no paaugstinātajiem koeficientiem – 1,0655 – ir noteikts diviem gadījumiem: ja kopējais apdrošināšanas stāžs ir no 30 līdz 39 gadiem vai ja vecuma pensija ir piešķirta par darbu kaitīgos un smagos apstākļos (arī tad, ja stāžs ir mazāks par 30 gadiem). Atsevišķi vēl cits koeficients par kaitīgu darbu nav paredzēts, un koeficientus nesummē.

Pašreiz, indeksējot pensijas, netiek indeksēta piemaksa, kas piešķirta par uzkrāto darba stāžu līdz 1995. gada 31. decembrim. Saeima 27. septembrī pieņēma grozījumus likumā “Par valsts pensijām” paredzot 2019. gada oktobra indeksācijā indeksēt ne tikai pensiju, bet arī piemaksu. Tādejādi tas būs vēl viens papildu atbalsts pensionāriem ar ilgu darba stāžu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas