E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15390
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Kā rīkoties, ja ir aizdomas par uzlauztu e-pastu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. oktobrī, 2018
Liāna

Ja uz manu e-pastu atnākusi ziņa, kas mani dara aizdomīgu, ka mans konts ir uzlauzts, vai man jāvēršas policijā ar iesniegumu? Un kur tieši?

A
atbild:
03. oktobrī, 2018
Linda Balode
LV portāls

Ar iesniegumu policijā persona var vērsties jebkurā situācijā, ja uzskata, ka pret viņu izdarīts noziedzīgs nodarījums. Ja Jums ir aizdomas par e-pasta uzlaušanu, vispirms šādā situācijā ir nepieciešams vērsties Valsts policijā ar attiecīgu iesniegumu par kriminālprocesa uzsākšanu. Policija vērtēs, vai konkrētajā gadījumā runa ir par noziegumu.

Jūsu gadījumā konstatētā fakta izvērtēšana kriminālprocesa ierosināšanai pret vainīgo personu varētu būt pēc Krimināllikuma 144. panta “Korespondences un elektronisko sakaru tīkliem pārraidāmās informācijas noslēpuma pārkāpšana” un 145. panta  “Nelikumīgas darbības ar fiziskās personas datiem”.

Rakstisku iesniegumu ar lūgumu uzsākt kriminālprocesu var iesniegt jebkurā Valsts policijas iecirknī vai nosūtīt pa pastu. Valsts policijas iecirkņu un dežūrdaļu kontaktinformācija ir atrodama Valsts policijas mājaslapā.

Iesniegumu Valsts policijai var iesniegt arī attālināti, izmantojot e-pakalpojumu “E-iesniegums iestādei” valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.lv vai sūtot elektroniski (ar e-parakstu) parakstītu dokumentu uz e-pasta adresi kanc@vp.gov.lv.

Iesniegumā jānorāda detalizēta informācija par notikumu un to, kādā veidā ir aizskartas Jūsu tiesības, kā arī cita informācija, kas varētu būt noderīga noziedzīga nodarījuma atklāšanai. Neaizmirstiet norādīt savus personas datus, jo kriminālprocesa uzsākšanas iemesls nevar būt anonīma informācija vai informācija, kuras iesniedzējs atsakās atklāt informācijas avotu.

Iesniegumā norādiet arī savu kontaktinformāciju – tālruņa numuru, dzīvesvietas un elektroniskā pasta adresi (ja tāda ir), lai nepieciešamības gadījumā procesa virzītājs ar Jums var sazināties.

Savukārt, ja Valsts policija nesaskatīs pamatu kriminālprocesa uzsākšanai, Jums ir iespēja Fizisko personu datu apstrādes likuma ietvaros vērsties ar iesniegumu Datu valsts inspekcijā, lai izvērtētu vainīgās personas iespējamu nodarījumu – fiziskas personas datu nodošanu un vainīgās personas saukšanu pie atbildības pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 204.panta “Nelikumīgas darbības ar fiziskās personas datiem”, par ko paredzēts sods, izsakot brīdinājumu vai uzliekot naudas sodu fiziskajām personām no 70 līdz 570 eiro, amatpersonām – no 140 līdz 570 eiro, bet juridiskajām personām – no 1400 līdz 11400 eiro, konfiscējot pārkāpuma priekšmetus un izdarīšanas rīkus vai bez konfiskācijas.

Par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas sensitīvajiem personas datiem, tas ir, par jebkurām nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas sensitīvajiem personas datiem, ieskaitot datu vākšanu, reģistrēšanu, ievadīšanu, glabāšanu, sakārtošanu, pārveidošanu, izmantošanu, nodošanu, pārraidīšanu, izpaušanu, bloķēšanu vai dzēšanu, izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 280 līdz 700 eiro, amatpersonām – no 430 līdz 700 eiro, bet juridiskajām personām – no 4300 līdz 14000 eiro, konfiscējot pārkāpuma priekšmetus un izdarīšanas rīkus vai bez konfiskācijas.

Iesniegumu paraugus Datu valsts inspekcijai var meklēt šeit.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 100 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas