E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15385
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Ģimene
5
5

Laulāto mantiskās attiecības

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. oktobrī, 2018
Aleksandra

Labdien! Palīdziet, lūdzu, tikt skaidrībā šādā jautājumā. Vīrs ir spēlmanis un paņēma lielu kredītu, kuru neapmaksā. Kreditors iesūdzēja viņu tiesā, un tiesa pieņēma lēmumu par piespiedu piedziņas procesa uzsākšanu. Vai šajā situācijā tiesu izpildītājs var vērst piedziņu uz man piederošo kustamo un nekustamo īpašumu?

2010.
gadā mēs ar vīru apprecējāmies, bet 2017. gada decembrī šī laulība tika anulēta. Mums ir 2 bērni. Laulības laikā tika iegādāta automašīna un dzīvoklis (hipotēka). Automašīna tika pārrakstīta uz mana vārda pirms šķiršanās, un kā hipotēkas maksātāja un dzīvokļa īpašniece arī esmu es (sieva). Man dzīvokļa piederošā daļa, kas ir ierakstīta zemesgrāmatā, ir “1”. Vīrs ir galvotājs. Hipotekārais kredīts līdz šim brīdim nav nomaksāts. Šķiršanās notika pie notāra, kur mēs parakstījām vienošanos. Tajā ir šāds punkts: “Ar šo vienošanos laulātie vienojas, ka visa laulāto kopdzīves laikā iegūtā manta sadalāma, vadoties no stāvokļa uz šīs vienošanās noslēgšanas brīdi, t.i., katram laulātajam paliks tā manta (kustamā un nekustamā manta, naudas līdzekļi), uz kā vārda attiecīgā manta reģistrēta šīs vienošanās noslēgšanas brīdī, kā arī katrs laulātais pilnā apmērā atbildēs par jebkādiem pasīviem (mantiskām saistībām), kas uz viņa vārda pastāv uz šī vienošanās parakstīšanas brīdi, kā arī laika posmā līdz laulības šķiršanai. Laulātie apliecina, ka šāds laulāto kopīgās mantas dalījums ir līdzvērtīgs un katrs no laulātajiem ir ieguvis mantu, kas līdzvērtīga ar otram laulātajam atsevišķā īpašumā nodoto mantu. Laulātie atsakās prasīt šā līguma atcelšanu vai atsevišķu mantas sastāvā ietilpstošu priekšmetu jaunu dalīšanu pārmērīgu zaudējumu dēļ.” Un ir arī punkts par to, ka kredīta saistības pilnībā pārņem sieva (es). 

Notāra paskaidrojumos ir rakstīts, ka, “lai reģistrētu sievas īpašuma tiesības uz līgumā minēto nekustāmo īpašumu, jāsaņem kreditora, kura labā īpašums ieķīlāts, notariāli apliecināta piekrišana, kā arī par īpašuma tiesību pārejas nostiprināšanu zemesgrāmatā jāsamaksā valsts nodeva”. Bankā man teica, ka to nevajag darīt, jo zemesgrāmatā tāpat man īpašuma piederošā daļa ir “1”. 

Vēl paskaidrojumos ir piebilde: “... lai šim līgumam piešķirtu saistošu spēku pret trešajām personām, tas ierakstāms laulāto mantisko attiecību reģistrā (kur to var izdarīt?) un par nekustāmo īpašumu – arī zemesgrāmatā.” Vai tas ir obligāti? Vai pietiek, ka mums ir pie notāra nostiprinātas vienošanās? 
Sakiet, lūdzu, kas man ir jāizdara, lai mums ar bērniem paliktu dzīvoklis un lai mums būtu, kur dzīvot? Negribas to zaudēt, jo kredīts tiek maksāts regulāri. Paldies!

A
atbild:
11. oktobrī, 2018

Laulības neesamības tiesiskais pamatojums ir atrunāts Civillikuma V nodaļas “Laulības neesamības un šķiršanas sekas” 59. pantā. Laulības neesamības gadījumā, ko atzinusi tiesa, mantiskās attiecības bijušo laulāto starpā ir reglamentētas Civillikuma 83. pantā.

Vienlaikus Jūs norādāt, ka laulība tika šķirta pie zvērināta notāra, kas nonāk savstarpējā pretrunā, jo laulības neesamības fakta atzīšana un laulības šķiršana ir atšķirīgi institūti un rada dažādas tiesiskās sekas. Tādējādi, ja laulība ir šķirta, tad laulības laikā kopīgi iegūtā manta dalāma starp bijušajiem laulātajiem līdzīgās daļās.

Attiecībā uz mantisko attiecību un atbildības aprobežojumiem, kas izriet no laulības līguma vai cita tiesību akta, lai šādi ierobežojumi būtu saistoši trešajām personām, saskaņā ar Civillikuma 87. pantu tie ir ierakstāmi laulāto mantisko attiecību reģistrā (skatīt arī 140. pantu). Tādējādi, ja šāds līgums minētajā reģistrā nav reģistrēts, tas nav saistošs trešajām personām.

Notariāli nostiprinātā vienošanās nosaka vien laulāto mantisko attiecību sadali laulības šķiršanas rezultātā. Laulāto mantisko attiecību reģistrāciju veic Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrs saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 403 “Laulāto mantisko attiecību reģistrācijas kārtība”. Plašāka informācija par Uzņēmumu reģistra uzturēto reģistru vešanu pieejama šeit

Attiecībā uz piedziņas vēršanu uz laulības laikā iegūto īpašumu, kurš ir ieķīlāts par labu kreditoram (kredītiestādei), zvērināts tiesu izpildītājs saskaņā ar Civilprocesa likuma 557. pantu ir tiesīgs vērst piedziņu uz parādnieka mantu, tai skaitā nekustamo īpašumu. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 570. pantu piedziņa vēršama arī uz laulāto kopmantu, kā arī uz laulāto mantas kopību.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas