E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15326
Lasīšanai: 4 minūtes
1
9
1
9

Valsts policijas kriminālpolicija ir pilnvarota noklausīties telefona sarunas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. septembrī, 2018
Rudīte

Labdien! Kur vērsties, ja ir aizdomas par telefona sarunu noklausīšanos? Aizdomas, ka to dara policija kādā uzdevumā.

A
atbild:
20. septembrī, 2018
Linda Balode
LV portāls

Ja ir aizdomas par telefona sarunu noklausīšanos, nepieciešams vērsties Ģenerālprokuratūrā.

Vienlaikus nav tā, ka policija nedrīkst noklausīties telefonu sarunas. Proti, Valsts policijas kriminālpolicija atbilstoši likumam “Par policiju” ir pilnvarota veikt operatīvo darbību, tātad arī noklausīties telefona sarunas. Tāpat arī Drošības policija var veikt operatīvo darbību, ko paredz Valsts drošības iestāžu likums.

Sīkāku informāciju par to, kas ir operatīvā darbība, kādi ir tās mērķi un uzdevumi, kas ir operatīvās darbības subjekti un kādas ir iesaistīto amatpersonu tiesības un pienākumi, var meklēt LV portālā.

Protams, nav tā, ka operatīvās darbības subjektiem ir absolūtas tiesības, proti, gadījumus, kad operatīvās darbības subjekti var noklausīties sarunas, paredz gan Kriminālprocesa likums, gan Operatīvās darbības likums (OPL).

Piemēram, OPL 7. pants nosaka, ka operatīvā korespondences kontrole, operatīvā personas paustās vai uzglabātās informācijas satura iegūšana no tehniskajiem līdzekļiem, operatīvā nepublisku sarunu slepena noklausīšanās (arī pa tālruni, ar elektroniskajiem un cita veida sakaru līdzekļiem), operatīvā publiski nepieejamas vietas videonovērošana, operatīvā darījumu pārraudzība kredītiestādes vai finanšu iestādes klienta kontā, operatīvā iekļūšana un ilgstoša operatīvā novērošana (izsekošana) veicama tikai sevišķajā veidā un ar Augstākās tiesas priekšsēdētāja vai viņa īpaši pilnvarota Augstākās tiesas tiesneša akceptu. Atļauju veikt šos operatīvās darbības pasākumus var izsniegt uz laiku līdz trim mēnešiem, bet pamatotas nepieciešamības gadījumā to var pagarināt uz laiku līdz trim mēnešiem. Minētās atļaujas pagarināšanas reižu skaits nav ierobežots, taču attiecīgo operatīvās darbības pasākumu veikšana pieļaujama tikai tajā laikā, kamēr tiek veikta operatīvā izstrāde.

Vienlaikus minētajā pantā ir paredzēts, ka gadījumos, kad jārīkojas nekavējoties, lai novērstu vai atklātu terorismu, slepkavību, bandītismu, masu nekārtības, citu smagu vai sevišķi smagu noziegumu, kā arī tad, ja reāli ir apdraudēta personas dzīvība, veselība vai īpašums, iepriekš minētos operatīvās darbības pasākumus var veikt arī ar prokurora piekrišanu, taču nākamajā darbdienā, bet ne vēlāk kā 72 stundu laikā, tik un tā jāsaņem tiesneša akcepts. Tiesneša akcepts nav nepieciešams tikai gadījumos, kad operatīvās darbības subjekts pēc konkrētas personas rakstveida iesnieguma noklausās šīs personas sarunas.

Savukārt saskaņā ar OPL 17. pantu, ja operatīvās darbības subjekta rīcībā ir pamatota informācija par personas gatavotu vai izdarītu noziegumu vai tās radītu valsts vai sabiedrības drošības apdraudējumu vai nozieguma izdarīšanā aizdomās turētā, apsūdzētā vai notiesātā persona tiek meklēta, operatīvā sarunu noklausīšanās ir atļauta. Vienlaikus ir atļauta arī tādas personas operatīvā korespondences kontrole, operatīvā personas paustās vai uzglabātās informācijas satura iegūšana no tehniskajiem līdzekļiem vai operatīvā sarunu noklausīšanās, kura operatīvās darbības subjektiem, piemēram, Valsts policijas kriminālpolicijai, sniedz jebkādu palīdzību nozieguma gatavošanā, izdarīšanā vai nozieguma pēdu slēpšanā vai palīdz slēpties nozieguma izdarīšanā aizdomās turētajai, apsūdzētajai vai notiesātājai meklējamai personai, ja ir pamats uzskatīt, ka attiecīgais operatīvās darbības pasākums ļaus noskaidrot nozieguma apstākļus vai to izdarījušās personas, noskaidrot meklējamās personas atrašanās vietu, novērst vai atklāt valsts vai sabiedrības drošības apdraudējumu vai arī ļaus identificēt vai atrast noziedzīgi iegūtu mantu.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas