E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15311
Lasīšanai: 3 minūtes

Vidējās iemaksu algas perioda noteikšanai ir īpaši noteikumi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. septembrī, 2018
Vivita

Labdien! Pirms aizgāju BKA, biju mikrouzņēmuma darbiniece, tātad nekādas sociālās iemaksas netika veiktas, bet, atnākot no BKA, mikrouzņēmuma vairs nav, un kopš 01.07.18. strādāju SIA, bet apmēram 65 stundas mēnesī, un man maksā minimālo stundu likmi.

Vēlējos uzzināt, vai man ir vērts ņemt slimības lapu, ja jākopj bērniņš slimības laikā, un kā tiks aprēķināts slimības pabalsts? Paldies!

A
atbild:
19. septembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) informācijā par slimības pabalstu izklāstīts:

“Ja saslimis bērns, ārsts no bērna pirmās slimības dienas izsniedz vecākam darbnespējas lapu B ar cēloni “slima bērna kopšana” vai “slima bērna kopšana stacionārā”, pamatojoties uz kuru VSAA piešķir un izmaksā slimības pabalstu par laiku:

  • no bērna slimības 1. dienas līdz 14. dienai, ja slimais bērns kopts mājās,
  • kā arī no 15. līdz 21. dienai, ja kādu perioda daļu bērns ir kopts stacionārā.

Slimības pabalstu piešķir 80% apmērā no strādājošā vecāka, kurš kopj slimo bērnu, vidējās iemaksu algas.

Darba ņēmējam vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā saslimis bērns (pirmā saslimšanas diena).

Vidējo iemaksu algu aprēķina un pabalsta apmēru nosaka par vienu kalendāro dienu, un to reizina ar tik dienām, cik ir norādītas darbnespējas lapā B.

Darbnespējas lapu B apmaksā par kalendārajām dienām. Tātad pabalsts par slima bērna kopšanu tiek maksāts par bērna slimošanas dienām, ieskaitot brīvdienas un svētku dienas, bet ne ilgāk kā līdz bērna 14. (21.) slimības dienai.”

Kas attiecas uz jautāto par to, vai ir vērts ņemt darbnespējas lapu, ir taču svarīgi, ka tas ir attaisnojuma dokuments, kāpēc nevarat ierasties darbā.

Ja bērns saslimis šomēnes, tad vidējās iemaksu algas aprēķinam neņems vērā septembri, augustu un jūliju. Tātad vidējā iemaksu alga jāaprēķina no 12 iepriekšējo mēnešu apdrošināšanas perioda. Savukārt tā noteikšanai ir īpaši noteikumi periodiem, kad apdrošināšanas ienākumu nav bijis, tajā skaitā tiek izskaitīts laiks, kad būts bērna kopšanas atvaļinājumā. Dažādās situācijas noteiktas likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” VI nodaļā “Vidējā apdrošināšanas iemaksu alga valsts sociālās apdrošināšanas pabalsta aprēķināšanai”.

Valsts sociālajā apdrošināšanas aģentūrā jāuzzina, kāds varētu būt pabalsta apmērs, jo tam ir nepieciešama konkrētāka un precīza informācija par Jūsu darba, atvaļinājumu un apdrošināšanas periodiem. Jāpiebilst, ka arī mikrouzņēmuma darbinieks ir sociāli apdrošināts.

Informāciju varat lūgt arī elektroniski, rakstot VSAA uz e-pasta adresi: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas