E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15160
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
9
9

Kad apliek ar nodokli balvas un laimestus

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. septembrī, 2018
Ilze

Labdien! Pēc profesijas esmu dizainers un savā darbā saskaros ar šādu neskaidrību: strādājot ar Latvijas klientiem, darba līgumus sastādu un nodokli maksāju kā pašnodarbināta persona, taču papildus tam piedalos starptautiskos dizaina konkursos. Darba līgums ar klientiem netiek slēgts, un uzvarētāji šajos konkursos tiek noteikti konkursa kārtībā. Konkursa uzvarētāji iegūst dažāda mēra naudas balvas (ne lielākas par 1000 eiro). Vēlējos noskaidrot: kāda veida nodoklis tiek piemērots šāda veida laimestiem?

Mājaslapā “Likumi.lv” likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” sacīts, ka “publiskos starptautiskos konkursos gūtās balvas un prēmijas, kuru kopējā vērtība gadā nepārsniedz 3000 latu, kā arī Baltijas asamblejas balvu laureātiem izmaksātā naudas prēmija” netiek ar nodokli apliktas vispār.
1. Kāda veida nodoklis šādā situācijā būtu jāapmaksā?
2. Vai šis “zem 3000 latu gadā” likums vēl ir spēkā? Ja jā, kā summu konvertēt pašreizējā valūtā?
3. Kāda veida un cik liels nodoklis jāmaksā, ja gada laikā laimestu summa pārsniedz 3000 latu?
4. Vai šī situācija atbilst “laimesta nodoklim”, respektīvi, nodoklis jānomaksā 20% apmērā, ja vienreizējais laimests (šajā gadījumā konkurss) pārsniedz 3000 eiro.
Ar nepacietību gaidīšu atbildes. Paldies!

A
atbild:
11. septembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” (atrodams tiesību aktu vietnē “Likumi.lv”) visas aktuālās normas, kurās ir nosauktas summas, ir norādītas eiro (euro) jau kopš 2014. gada, kad eiro Latvijā tika ieviests.

Šajos gados likumā ir bijusi arī virkne izmaiņu, arī saistībā ar nodokļu reformu no šā gada.

Likuma 9. pants paredz, ka ar nodokli neapliekamas ir konkursos un sacensībās saņemtās mantiskās un naudas balvas (prēmijas), kuru kopējā vērtība taksācijas gadā nepārsniedz 143 euro, un publiskos starptautiskos konkursos un starptautiskās sacensībās gūtās balvas un prēmijas, kuru kopējā vērtība gadā nepārsniedz 1423 euro, kā arī Baltijas Asamblejas balvu laureātiem izmaksātā naudas prēmija un Ministru kabineta balva.

Balva konkursā nav tas pats, kas laimests. Saskaņā ar likumu preču un pakalpojumu loteriju laimesti nav apliekami ar nodokli. Taču, ja ir laimēts izložu vai azartspēļu laimests, kas pārsniedz 3000 euro, un tas izmaksāts vienā reizē vai summējot visā azartspēles organizēšanas vietas apmeklējuma laikā, izložu vai azartspēļu laimesta daļai, kas pārsniedz 3000 euro, bet nepārsniedz 55 000 euro, taksācijas gada laikā piemēro nodokļa likmi 23 procentu apmērā, bet izložu vai azartspēļu laimesta daļai, kas pārsniedz 55 000 euro, piemēro nodokļa likmi 31,4 procentu apmērā.

Jūsu ienākumu gūšanas situāciju (kā dizaineram) diez vai varētu uzskatīt par laimestu, ko gūst azartspēlēs, izlozēs vai loterijās. Azartspēļu un izložu likumā ir definēts: laimests ir naudas summa, kuru spēlētājam saskaņā ar azartspēles noteikumiem laimēšanas gadījumā izmaksā azartspēles organizētājs, kā arī naudas summa vai manta, kuru spēlētājam saskaņā ar izlozes noteikumiem laimēšanas gadījumā izmaksā izlozes organizētājs.

Pašnodarbinātā persona maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) no Latvijā un ārvalstīs gūtajiem ienākumiem un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI). Informācija atrodama Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā. VID piedāvā bezmaksas seminārus, arī konsultācijas, mājaslapā ir norādītas saziņas iespējas.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas