E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15084
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Tiesu izpildītājs informē parādnieku par viņa parādsaistībām

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. augustā, 2018
Inna

Labdien! Man ir tāda lieta, ka 2010. gadā ir notikusi tiesa, bet es neesmu saņēmusi nekādas izziņas par to, jo neatrados Latvijas teritorijā. Dzīvoju ārzemēs no 2006./2007. gada. Manā lietā tiesu izpildītājs, sarakstoties elektroniskā veidā, pateica man, ka viņi mēģinājusi ar mani kontaktēties 2010. gadā, bet neveiksmīgi, un pēc tam nekādas darbības nav veiktas. Es līdz 2012. gadam nekur nebiju deklarēta, bet no 2012. gada esmu deklarēta un līdz šim dzīvoju tajā pašā adresē. Un tikai šogad es saņēmu izziņu no tiesu izpildītāja, ka man ir jānomaksā parāds. Sakiet, lūdzu, vai tas ir likumīgi, ka tiesu izpildītājs nekontaktējas ar parādnieku 8 gadus?

A
atbild:
17. septembrī, 2018

Tiesu izpildītājs, stājoties pie tiesas nolēmuma izpildes, vienmēr saskaņā ar Civilprocesa likuma 555. panta normām informē parādnieku par pienākumu izpildīt nolēmumu un uzaicina nokārtot parāda saistības. Šis paziņojums faktiski vienmēr tiek nosūtīts uz parādnieka deklarēto dzīvesvietas adresi vai uz pēdējo zināmo dzīvesvietas adresi. Arī tiesa Jums noteikti ir sūtījusi pavēsti.

Tas, ka Jūs neko neesat saņēmusi, šādā gadījumā nav tiesu izpildītāja atbildība, jo Iedzīvotāju reģistrā (Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde) personai ir iespēja norādīt arī savu uzturēšanās adresi ārvalstīs.

Tiesu izpildītājs arī regulāri pārbauda parādnieka mantisko stāvokli. Tiesu izpildītājam ir pieejama monitoringa sistēma, kurā viņš redz, vai parādniekam publiskajos reģistros tiek reģistrēta kustama vai nekustama manta, vai persona uzsāk darba tiesiskās attiecības, vai saņem darba samaksai pielīdzinātos maksājumus.

Civilprocesa likums neuzliek par pienākumu tiesu izpildītājam regulāri sūtīt parādniekam rakstveida atgādinājumu par parāda saistībām uz dzīvesvietu.

Jūs varat klātienē vērsties pie tiesu izpildītāja un iepazīties ar izpildu lietas materiāliem. Ja uzskatāt, ka tiesu izpildītāja rīcībā ir saskatāma bezdarbība, varat ar rakstveida sūdzību vērsties Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomē.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas