E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15070
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Kas ir tiesīgs veikt darba aizsardzības instruktāžu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. augustā, 2018
Jānis

Labdien! Vai es kā kompetents speciālists darba aizsardzībā varu veikt sākotnējo vai ikgadējo darba aizsardzības instruktāžu darba vietā darbiniekiem uzņēmumā (kas nav bīstamā nozare saskaņā ar attiecīgajiem MK noteikumiem), ar kuru esmu noslēdzis līgumu par pakalpojumu sniegšanu šim uzņēmumam? MK noteikumos Nr. 749 “Apmācības kārtība darba aizsardzības jautājumos” ir noteikts, ka kompetents speciālists vai kompetenta institūcija var veikt ievadapmācību, bet ne instruktāžu. Turpat noteikts, ka instruktāžu var veikt darba aizsardzības speciālists. Bet Darba aizsardzības likuma izpratnē darba aizsardzības speciālists ir uzņēmuma nodarbinātais (tātad darbinieks), un kompetents speciālists tātad nav darba aizsardzības speciālists. Vai kompetenta institūcija var veikt šo instruktāžu? Saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 749 sanāk, ka nedrīkst.

A
atbild:
30. augustā, 2018
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Jūsu gadījumā darba aizsardzības sistēma ir izveidota uzņēmumā, kas saskaņā ar MK 2005. gada 8. februāra noteikumiem Nr. 99 “Noteikumi par komercdarbības veidiem, kuros darba devējs iesaista kompetentu institūciju” nav bīstamā nozare.

Darba aizsardzības likuma ( DAL) 1. panta 3. punkts nosaka, ka darba aizsardzības speciālists ir nodarbinātais, kura pienākums ir organizēt un kontrolēt darba aizsardzības pasākumus un veikt darba vides iekšējo uzraudzību un kurš apmācīts atbilstoši Ministru kabineta noteiktajai kārtībai, un DAL 1. panta 11. punkts nosaka, ka kompetents speciālists ir tāds speciālists, kurš ir kompetents veikt darba vides iekšējo uzraudzību uzņēmumā un kura kompetence novērtēta Ministru kabineta noteiktajā kārtībā.

Noslēdzot pakalpojuma līgumu ar uzņēmumu, kompetentais speciālists apliecina, ka viņš pārzina konkrētā uzņēmuma (nozares) būtiskākās darba aizsardzības prasības. Līdz ar to kārtība, kas jāievēro, veicot nodarbināto apmācību, balstās uz MK 2010. gada 10. augusta noteikumu Nr. 749 “Apmācības kārtība darba aizsardzības jautājumos” 17. punktu, kur noteikts, ka instruktāžu darba vietā veic darba aizsardzības speciālists vai persona (piemēram, struktūrvienības vadītājs, darbu vadītājs vai meistars), kurai ir atbilstoša pieredze attiecīgajā darbā (amatā vai profesijā) un kuru par šo noteikumu 18. punktā minētajiem jautājumiem ir apmācījis darba aizsardzības speciālists, kompetenta institūcija vai kompetents speciālists.

Lai varētu veikt instruktāžu darba vietā, kompetentajam speciālistam vai struktūrvienības vadītājam ir jāpārzina iekārtas, tehnoloģiskais process un attiecīgi jāapmāca nodarbinātie, tajā skaitā par drošām darba metodēm, darba aprīkojuma lietošanu, drošu pārvietošanos un citiem darba aizsardzības jautājumiem uzņēmumā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas