E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15038
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
3
4
3
4

Vecu parādu nevar piedzīt no jaunā īpašnieka

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. augustā, 2018
Gunta

Saistītā konsultācija Nr. 14100 “Jaunajam īpašniekam vecais parāds nav jāmaksā”.

Labdien! Ir pagājis laiks, un atkal atgriežos pie šīs pašas tēmas. Biju uz pārrunām ar namu apsaimniekotāju. Viņi man draudēja – ja es nemaksāšot remonta parādu, viņi man piestādīšot rēķinu par apsaimniekošanu par visiem iepriekšējiem gadiem. Es viņiem aizsūtīju izsmeļošu vēstuli, ka izspiest naudu par to mistisko remontu viņiem nesanāks. Visu laiku bija miers. Tagad ir pagājuši 5 mēneši (acīmredzot ilgi bija jādomā!), un viņi man atsūta apsaimniekošanas parāda rēķinu par periodu no 2010. gada 01.01. līdz 2017. gada 01. 11. Ko man tagad darīt?

  1. Man nekad mūžā nav bijis ar viņiem slēgts nekāds līgums par apsaimniekošanu.
  2. Tad, kad privatizēju savu dzīvokli, tas piederēja pagastam, kurš to līdz tam arī apsaimniekoja.

Pēc privatizēšanas pagasts ar mani vairs nekādus apsaimniekošanas līgumus neslēdza. Mēs vienojāmies, ka turpmāk es visu darīšu pati. Pagastam apsaimniekošanā palika tikai tas otrs dzīvoklis. Un 2010. gadā, kad bija jau izveidota novada dome, pagasts nodeva tālāk apsaimniekošanai tikai to otro dzīvokli.

Rodas jautājums: Kādēļ viņi tagad man izraksta kaut kādu rēķinu ar tik milzīgi atpakaļejošu datumu? Tikai tāpēc, ka kaut kāda nauda tak no manis ir jāizspiež? Un, ja jau man “obligāti” bija ar viņiem jāslēdz kaut kāds apsaimniekošanas līgums un jāmaksā, tad kāpēc viņi to man nedarīja zināmu jau tad, tālajā 2010. gadā?

A
atbild:
03. septembrī, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Kā redzams, problēma ar dzīvokļa, kuru iegādājāties no pašvaldības, seno maksājumu vēsturi (e-konsultācija “Jaunajam īpašniekam vecais parāds nav jāmaksā”) nevis ir nokārtota, bet vēršas dziļumā. Šeit var atkārtot vien jau iepriekš minēto: par iepriekšējā īrnieka parādiem jaunajam īpašniekam nav jāatbild; ja senais parāds nav savulaik atgūts (turklāt nevis no dzīvokļa īrnieka, bet īpašnieka – pašvaldības), mājas apsaimniekotājam tas jānoraksta savos zaudējumos.

Tomēr, lai sniegtu nevis vispārīgu, bet konkrētu atbildi, ir jāiepazīstas ar visu informāciju, kas saistīta ar minēto nekustamo īpašumu, jāredz dokumenti un sarakste ar iestādēm. Tādēļ iesakām vērsties pēc konsultācijas pie profesionāla jurista vai Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas