E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14602
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Kā drīkst audzēt sējas kaņepes

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. jūnijā, 2018
Alberto

Saistībā ar kaņepju audzēšanas projekta attīstīšanu Latvijā lūdzam iepazīties ar dažiem sākotnējiem apsvērumiem un jautājumiem.

Mēs gribētu audzēt kaņepju klonus (Cannabis Sativa L.), kas ir izstrādāti, lai iegūtu bagātīgāku kanabinoīdu/flavonoīdu/terpēnu profilu. Šie kloni galvenokārt ir paredzēti audzēšanai iekštelpās, bet tos var audzēt arī ārā.

Mūsu fenotipi ir izveidoti no ES reģistrēta celma Eletta Campana (iekļauts ES Kopējā katalogā saskaņā ar Padomes Direktīvas 2002/53/EEK (2002. gada 13. jūnijs) 17. pantu.)

Katram klonam ir individuāls identifikācijas marķējums, kurā ir norādīts partijas numurs, informācija par uzņēmumu, kas veic izplatīšanu, atvasināšanas celms, fenotipu identifikators, ražošanas gads un ražotāja valsts.

Kad mēs saņemam klonus no piegādātāja, tie tiek piegādāti kopā ar standarta rēķinu, lai nodrošinātu nepārprotamu izsekojamību.

Protams, kaņepju ziedu ražošanas uzņēmējdarbības juridiskā iespējamība ir atkarīga no konkrētās valsts tiesiskā regulējuma, tāpēc ir jāņem vērā gan ES, gan Latvijas nacionālie tiesību akti.

Jautājumi:

  1. Vai kaņepju klonu pirkšanai Latvijā ir nepieciešama kāda īpaša atļauja?
  2. Vai Latvijā ir iespējams audzēt iekštelpu kaņepes ziedu ražošanai (vai arī īpaši aizsargātā vidē āra apstākļos, piemēram, polietilēna plēves tuneļos)? Ja jā, tad kādas ir prasības šāda veida uzņēmējdarbības uzsākšanai?

Kā redzams, Latvijas Republikas likums “Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību” nosaka diezgan vienkāršas prasības attiecībā uz kaņepju audzēšanu. 6. pants:

(1) Latvijā ir aizliegts audzēt miega magoni (Papaver somniferum), kokaīnkrūmus (Erythroxylum) un Indijas kaņepi (Cannabis sativa subsp. indica). Lauksaimnieciski vai citādi izmantojamās zemēs to īpašnieka vai nomnieka pienākums ir iznīcināt savas zemes platībās augošās miega magones.

(2) Šķiedras un sēklu ieguvei, kā arī dārzkopības mērķiem atļauts audzēt sējas kaņepes (Cannabis sativa subsp. sativa). Sējas kaņepju sējumus ierīko tikai atklātā laukā (tās nedrīkst audzēt telpās un segtajās platībās – siltumnīcās vai zem plēves). Zemes īpašnieka vai tiesiskā valdītāja pienākums ir iznīcināt savas zemes platībās augošās kaņepes, kuras aizliegts audzēt saskaņā ar šo likumu.

Mūsu gadījumā būtisks aspekts – 6. panta 2. daļā netiek runāts par kaņepju audzēšanu ziedu ražošanai (ir runa tikai par šķiedrām un sēklām). Mēs nodarbojamies tikai ar ziedu ražošanu. Turklāt likumā ir minēti “sējumi”, bet mēs audzēšanai plānojam iegādāties arī stādus (pazīstami arī kā kloni, potzari, spraudeņi vai pavairošanas materiāls).

Izlasot likumu, mēs saprotam, ka varam audzēt ES reģistrētas kaņepes ārā, neizmantojot pastāvīgas vai pagaidu konstrukcijas. Problēma ir tā, ka ziedi ir jāpasargā no lietus, jo pretējā gadījumā tie sāks pūt.

Līdz ar to ziedu aizsargāšana mums vienlaikus nozīmē arī investīciju aizsargāšanu. Un mēs domājam par audzēšanu tikai iekštelpās.

Vai Latvijā ir spēkā “likums”, saskaņā ar kuru viss, kas nav aizliegts nacionālajos vai ES tiesību aktos, ir atļauts? Paldies par Jūsu veltīto laiku un atsaucību!

A
atbild:
13. jūnijā, 2018
Zemkopības ministrija
Iveta Ozoliņa, Lauksaimniecības departamenta direktora vietniece

Saskaņā ar likuma “Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību” 6. pantu sējas kaņepes (Cannabis sativa L.) atļauts audzēt tikai atklātā laukā. Sējas kaņepes (Cannabis  sativa L.)   jebkuram ieguves veidam ir  aizliegts audzēt telpās un segtajās platībās – siltumnīcās vai zem plēves.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas