E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14373
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai var piedzīt uzturlīdzekļus par gadiem, kad tie netika maksāti

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. maijā, 2018
Karina

Labdien! Esmu sasniegusi pilngadību, biju aizbildniecībā. Vai man ir iespējams pieprasīt no vecāka alimentus par iepriekšējiem gadiem, kuros pilnīgi nekas netika maksāts, vai ir iespējams pieteikt tikai no noteiktā perioda, kad piesaku?

A
atbild:
16. maijā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Uzturlīdzekļu parāds izveidojas tādā gadījumā, ja starp pusēm iepriekš tikusi noslēgta vienošanās, vēlams, notariālā akta formā, par periodiskiem uzturlīdzekļu maksājumiem vai pienākums maksāt uzturlīdzekļus tika noteikts ar tiesas spriedumu, kas attiecīgi netika pildīts.

Šāda tiesu prakse izriet arī no Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta 2007. gada 29. augusta sprieduma lietā Nr. SKC-556, kurā secināts, ka “prasībās par uzturlīdzekļu piedziņu bērna uzturam tie piedzenami no brīža, kad celta prasība tiesā, jo tikai ar prasības celšanas brīdi attiecīgā persona uzsāk savu ar likumu garantēto civilo tiesību aizsardzības realizāciju tiesā”.

Līdz ar to, ja Jūsu aizbildnis nebija vērsies tiesā ar prasību piedzīt uzturlīdzekļus bērna uzturam no viena vai abiem vecākiem, uzturlīdzekļu parāds nav izveidojies un aizbildnim uzsākt savu tiesību realizāciju tiesā ar atpakaļejošu datumu nav iespējams.

Jums pašai tiesības piedzīt uzturlīdzekļus savam uzturam iestājas līdz ar pilngadības sasniegšanu. Ja turpināt iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību kādā no Latvijas izglītības iestādēm, Jums ir tiesības vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu vecāka vietā līdz mācību pabeigšanai, bet ne ilgāk kā līdz 21 gada vecuma sasniegšanai.

2018. gadā šādā ceļā iespējams saņemt uzturlīdzekļus 27,5% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas – 118,25 eiro mēnesī. Ja fonda administrācija lemj par uzturlīdzekļu izmaksu, tos aprēķina, sākot ar iesnieguma iesniegšanas dienu.

Savukārt, ja turpināt mācīties universitātē, valsts garantētos uzturlīdzekļus neizmaksā. Tādā gadījumā tos var piedzīt tiesā no prasības tiesā iesniegšanas dienas.

Sīkāks izklāsts LV portāla skaidrojumā “No 1. septembra valsts garantētie uzturlīdzekļi līdz 21 gada vecumam”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas