E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13613
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Pašvaldības pienākums ir līdzfinansēt privātu bērnudārzu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. janvārī, 2018
Laura

Labdien! Šā gada 4. janvārī izbeidzu darba attiecības pēc pušu vienošanās, iestājos bezdarbniekos, bet man ir dilemma –  darbs man ir jāmeklē, bet bērnam nav pienākusi rinda uz bērnudārzu, un es nevaru strādāt, jo nav, kur likt bērnu, ja nemeklēšu darbu, palieku bez bezdarbnieka statusa un nesaņemšu pabalstu. Kā būt? No pabalstu summas nevaru atļauties ne auklīti, ne privāto dārziņu.

A
atbild:
23. janvārī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Bezdarbnieka pabalsta izmaksas ilgums visiem bezdarbniekiem ir 9 mēneši. Šajā laika periodā bezdarbnieka pabalsta apmērs pakāpeniski samazinās. Pirmos 3 mēnešus pabalstu izmaksā piešķirtajā apmērā, nākamos trīs mēnešus – 75% apmērā no sākotnēji piešķirtā pabalsta apmēra. Pēdējos 3 mēnešus bezdarbnieku pabalstu izmaksā tikai 50% apmērā no sākotnējā pabalsta apmēra.

Viens no bezdarbnieka pienākumiem, kas uzskaitīti Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 14. pantā, patiešām ir patstāvīgi un ar Nodarbinātības valsts aģentūras palīdzību aktīvi meklēt darbu. Taču dzīves novērojumi rāda, ka tas nebūt nav tik viegls un ātrs process – ir neatlaidīgi jāizsūta CV pēc iespējas vairākiem potenciālajiem darba devējiem, jāsagaida uzaicinājums uz darba interviju, turklāt tas nemaz nenozīmē, ka šo pūliņu rezultātā uzreiz tiks piedāvāts Jums atbilstošs darbs.

Kādos gadījumos tiek zaudēts bezdarbnieka statuss, uzskaitīts Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 12. pantā, kur cita starpā minēts, ka bezdarbnieka statuss tiek zaudēts, ja bezdarbnieks ir atteicies no piemērota darba piedāvājuma divas reizes.

Jums noderīga varētu būt informācija, ka pašvaldības, kurā ir deklarēta Jūsu un bērna dzīvesvieta, pienākums šādā situācijā atbilstoši Izglītības likuma 17. panta 2.daļai  ir nodrošināt līdzfinansējumu pakalpojuma saņemšanai privātā bērnudārzā. Izmaksas sedz apmērā, kas atbilst vienam izglītojamam pirmsskolas izglītības programmā nepieciešamajām vidējām izmaksām attiecīgās pašvaldības izglītības iestādēs. Līdzfinansējuma saņemšanas kārtība un apmērs tiek noteikts katras pašvaldības saistošajos noteikumos un ir dažāds. Piemēram, Rīgā pašvaldība bērniem, kuriem netiek nodrošināta vieta pašvaldības dārziņā vecumā no pusotra līdz 4 gadiem, 2018. gadā nodrošina līdzfinansējumu privātam bērnudārzam 231 eiro apmērā.  

Situācijas izklāstā neesat pieminējusi, kā bērna nodrošināšanā un aprūpē piedalās bērna tēvs. Informējam, ka gadījumā, ja bērna tēvs nenodrošina uzturlīdzekļus vismaz Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā (katram bērnam līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai vismaz 25% no minimālās algas, kas 2018. gadā attiecīgi ir 107,50 eiro mēnesī), Jums ir tiesības saņemt valsts garantētos uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas