E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13294
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Nodokļi
4
4

Par nodokļiem no Austrālijas sūtītai dāvanai un saziņu ar muitu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. novembrī, 2017
Tīna

Labdien! Novembrī man bija dzimšanas diena. No draugiem Austrālijā saņēmu informāciju par to, ka man ir nosūtīta dāvana. Kāds bija mans izbrīns, kad negaidīti saņēmu VID "sūtījuma pavadzīmi", saskaņā ar kuru par dāvanu jāmaksā 279,83 EUR, summa sastāv no muitas nodokļa (33,58) un PVN (65,82). Vispirms gribas noskaidrot, kas būs ar sūtījumu, ja es atteikšos to saņemt. Vai tas tiks nosūtīts atpakaļ? Ja to aizsūtīs atpakaļ, vai par to būs jāmaksā man vai arī dāvanas nosūtītājam. Otrkārt, man gribētos saņemt skaidrojumu par to, kāpēc es šajā gadījumā esmu PVN maksātājs, ja pati nebiju izvēlējusies (vai apmaksājusi) šo dāvanu un neesmu PVN maksātāju reģistrā. Pavadzīmei (tā tika nosaukts dokuments) netika pievienots skaidrojums par to, kas būs ar sūtījumu, ja es neesmu gatava apmaksāt aprēķināto PVN, kā arī nav skaidrojums, kāpēc man kā fiziskai personai būtu jāmaksā PVN, ja es varu izmantot šo dāvanu tikai personīgajām vajadzībām, nevis saimnieciskās darbības veikšanai. Gribētos arī saņemt skaidrojumu, kāpēc minētajā dokumentā trūkst visu rekvizītu: piemēram, amatpersonas amats, kura to sagatavojusi, un kontaktinformācija, lai saņemtu skaidrojumu par to. Kā arī rodas vēl viens jautājums – vai apmaksas neveikšanas gadījumā es nekļūšu par PVN nodokļa parādnieci, kas, ņemot vērā dokumenta sagatavošanas veidu un līmeni, man šķiet pilnībā iespējams?

A
atbild:
01. decembrī, 2017

Iepazīstoties ar situācijas izklāstu, secināms, ka persona ir neprecīzi norādījusi, ka “par dāvanu jāmaksā 279,83 EUR”. Tā ir preču vērtība, kas saskaņā ar sūtījumam pievienotajos pavaddokumentos norādīto informāciju ņemta vērā, aprēķinot maksājamos nodokļus, nevis summa, kas jāmaksā sūtījuma saņēmējam. Izvērtējot sūtījuma pavaddokumentā norādītos datus, muitas amatpersona ir veikusi nodokļu aprēķinu un sagatavojusi “muitojamā starptautiskā pasta sūtījuma pavadzīmi”.  

Lai no trešās valsts importētās (ievestās vai nosūtītās) preces laistu brīvā apritē Savienībā, tās jāpiesaka muitas procedūrai – laišana brīvā apgrozībā, kas piešķir šīm precēm Savienības preču statusu, samaksājot Eiropas Savienības un nacionālajos normatīvajos aktos noteiktos nodokļu maksājumus: muitas nodokli, pievienotās vērtības nodokli (turpmāk – PVN) un attiecīgos gadījumos – akcīzes nodokli.

Latvijas Republikā ievesto preču, tai skaitā pasta sūtījumu, atbrīvošanu no muitas nodokļiem nosaka Padomes 2009. gada 16. novembra Regula (EK) Nr.1186/2009, ar kuru izveido Kopienas sistēmu atbrīvojumiem no muitas nodokļiem. Minētās regulas VII sadaļas “Sūtījumi, ko viena privātpersona sūta citai” 25.–27. pantā ir norādīts, ka preces, ko privātpersona no trešās valsts sūta citai privātpersonai Savienības muitas teritorijā, atbrīvo no muitas nodokļiem, ja sūtījums nav komerciāls un ja tajā esošo preču vērtība ir līdz 45 eiro.

Ja nekomerciālā sūtījumā ir divi vai vairāk priekšmetu un to vērtība pārsniedz 45 eiro, atbrīvojumus priekšmetiem piešķir līdz minētai summai tādus, kādi būtu, ja tos ievestu atsevišķi, bet ņemot vērā, ka atsevišķa priekšmeta vērtība nav dalāma. Tas nozīmē, ja sūtījuma pavaddokumentos ir norādīta informācija par katras preces vērtību atsevišķi, aprēķinot nodokļus, ar nodokļiem netiek aplikta prece vai preces, kuru kopējā vērtība ir līdz 45 eiro.  

PVN piemērošanas kārtība importa darījumos ir noteikta Pievienotās vērtības nodokļa likumā, un tā paredz, ka ar nodokli apliek jebkuru preču importu un nodokli maksā jebkura persona, izlaižot preces brīvam apgrozījumam. Nodoklis par preču importu kļūst iekasējams tajā brīdī, kad kļūst iekasējams muitas nodoklis.

Saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 53. panta trešajā daļā minēto ar PVN neapliek preču importu, kas netiek aplikts ar muitas nodokli saskaņā ar Padomes 2009. gada 16. novembra Regulu (EK) Nr. 1186/2009, ar kuru izveido Kopienas sistēmu atbrīvojumiem no muitas nodokļiem.

Tā kā konkrētajā gadījumā no Austrālijas sūtīto preču (dāvanas) vērtība pārsniedz 45 eiro robežvērtību, muitas nodokļa atbrīvojums un secīgi arī PVN atbrīvojums netiek piemērots un par sūtījumu saņēmējam ir jāmaksā muitas nodoklis un PVN.

Sūtījums pēc veiktās muitas kontroles un nodokļu aprēķināšanas ir nosūtīts adresātam pēc dzīvesvietas uz attiecīgo “Latvijas pasta” nodaļu. Pasta nodaļas darbinieks sūtījuma saņemšanas dienā adresātam ir nosūtījis “Latvijas pasta” aicinājumu par to, ka sūtījums atrodas pasta nodaļā, un informāciju par aprēķināto muitas maksājumu summu.

Neskaidrību gadījumā sūtījuma saņēmējam ir iespēja sazināties ar muitas amatpersonām, izmantojot pavadzīmē norādīto e-pastu – MKP.0240.pasts@vid.gov.lv.  

Ja adresāts 30 dienu laikā pēc pirmā aicinājuma saņemšanas neierodas pēc sūtījuma, sūtījums tiek atgriezts nosūtītāja norādītajā adresē. Sūtījums var tikt nosūtīts atpakaļ arī ātrāk, ja persona, kurai adresēts sūtījums, ierodas attiecīgajā “Latvijas pasta” nodaļā un uz aicinājuma norāda, ka atsakās no sūtījuma. Par sūtījuma nosūtīšanu atpakaļ personai nav jāmaksā. Papildu informāciju par atpakaļ sūtīšanas noteikumiem persona var iegūt, konsultējoties ar “Latvijas pasta” darbiniekiem savā pasta nodaļā vai sazinoties ar “Latvijas pasta” Klientu servisa darbiniekiem pa informatīvo tālruni +371 27008001; +371 67008001 vai e-pastā info@pasts.lv.

Papildus informējam, ka persona var vērsties muitas iestādē ar lūgumu pārskatīt maksājamo nodokļu aprēķinu, rakstot uz e-pasta adresi MKP.0240.pasts@vid.gov.lv. Aicinām iepazīties ar papildu informāciju VID mājaslapas sadaļā Muita > Pasta sūtījumi > Privātpersonas sūtījums citai privātpersonai.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas