E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12691
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Uzturlīdzekļi piedzenami no brīža, kad celta prasība tiesā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. augustā, 2017
Kristīne

Labdien! Dzīvoju laulībā. Vīram no iepriekšējās laulības ir dēls. Ar tiesas lēmumu tika noteikti uzturlīdzekļi, kurus vīrs uzreiz sāka maksāt. Šobrīd ir izveidojusies šāda situācija: vīra bijusī sieva pieprasa caur tiesu uzturlīdzekļu pamata parāda piedziņu (summa nav maza, jo krājusies 7 gadus). Iepriekš uzturlīdzekļi netika maksāti (starp abiem pastāvēja mutiska vienošanās – vīrs netiekas ar dēlu, jo bērna māte vēlējās viena vecāka aizbildnību un atteicās no uzturlīdzekļiem). Tagad situācija ir mainījusies un bērna māte pieprasa uzturlīdzekļus, kuri, kā jau iepriekš minēju, tiek maksāti, un uzturlīdzekļu pamatparādu, kuru vēlas piedzīt caur tiesu. Jautājums: vai tiesa var piespriest maksāt šo parāda summu un bijušās sievas noteiktos kavējuma procentus?

A
atbild:
03. oktobrī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Tas vien, ka Civillikums nosaka vecāku pienākumu sniegt bērnam uzturlīdzekļus neatkarīgi no tā, vai bērns atrodas abu vecāku aizgādībā vai ir noteikta viena vecāka atsevišķa aizgādība, neveido uzturlīdzekļu parādu to nemaksāšanas gadījumā. Uzturlīdzekļu parāds izveidojas tādā gadījumā, ja starp pusēm iepriekš tikusi noslēgta vienošanās notariālā akta formā par periodiskiem uzturlīdzekļu maksājumiem vai pienākums maksāt uzturlīdzekļus tika noteikts ar tiesas spriedumu, kas attiecīgi netika pildīts.

Šāda tiesu prakse izriet arī no Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta 2007. gada 29. augusta sprieduma lietā Nr. SKC-556, kurā secināts, ka „prasībās par uzturlīdzekļu piedziņu bērna uzturam tie piedzenami no brīža, kad celta prasība tiesā, jo tikai ar prasības celšanas brīdi attiecīgā persona uzsāk savu ar likumu garantēto civilo tiesību aizsardzības realizāciju tiesā”. Tātad uzturlīdzekļus var piedzīt no prasības tiesā iesniegšanas dienas.

Tā kā no situācijas apraksta ir saprotams, ka minētajā septiņu gadu periodā pienākums maksāt uzturlīdzekļus nebija noteikts ar tiesas spriedumu vai vienošanos, kas noslēgta kā notariālais akts, uzturlīdzekļu parāds nav izveidojies un uzsākt savu tiesību realizāciju tiesā ar atpakaļejošu datumu šajā gadījumā nav iespējams.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 244 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas