E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12010
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Parādu piedziņas lietā tiesai nav pienākuma vērtēt galvotāja sociālos apstākļus

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. maijā, 2017
valda vasiļjeva

Labdien! Una Medne skaidroja juridiskās normas attiecībā uz galvotāju, ja galvenais parādnieks ir uzsācis maksātnespējas procesu. Skaidrojumā tika norādīts, ka ar 2016. gada jūliju, pamatojoties uz AT skaidrojumu, turpmāk galvotājs netiks atbrīvots no saistību izpildes, proti, Civillikuma 1710. un 1714. pants netiks piemēroti. Ko darīt, ja šo pantu normas netika piemērotas, izskatot lietas vēl pirms 2016. gada jūlija, proti, galvotājam, tai laikā jau pirmās grupas invalīdei, tika atņemts dzīvoklis, kaut parādnieks bija pabeidzis maksātnespējas procesu. Paldies!

A
atbild:
24. maijā, 2017
Una Medne
juriste

Augstākās tiesas nolēmumi veido tā saucamo judikatūru jeb ievieš vienotu praksi attiecībā uz kādu specifisku jautājumu, kur, iespējams, dažādas tiesu institūcijas ir atšķirīgi traktējušas normatīvus. Ir ļoti iespējams, ka jau ilgi pirms 2016. gada 16. jūnija Latvijas Republikas Augstākās tiesas Civillietu departamenta sprieduma lietā Nr. C12183912 (SKC–178/2016) jau kāda no tiesu institūcijām izmantoja līdzīgu argumentāciju un praksi, pieņemot nolēmumu attiecībā uz galvojumu, kur galvenais parādnieks ir maksātnespējīgs.

Diemžēl tiesas kompetencē, izskatot lietas par parāda piedziņu, nav pienākums vērtēt galvotāja sociālos apstākļus. Tiesa balstās uz juridisko segumu – kā noslēgts darījums, vai galvojums noslēgts tiesīgi un vai nav pārkāptas normatīvās prasības.

Ja uzskatāt, ka, iztiesājot lietu, tiesa ir prettiesiski pieņēmusi Jums nelabvēlīgu nolēmumu, nepieciešama precīzāka informācija par Jūsu lietu, lai varētu Jums dot kādu ieteikumu turpmākai rīcībai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas